На ірландському горизонті замайоріла криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ірландському горизонті замайоріла криза

Кредит&Депозит
375
Експерти називають іпотечний ринок країни "бомбою із годинниковим механізмом", оскільки урядові заходи не вирішують проблему, а лише відкладають її на деякий термін.
За останні чотири роки обсяги іпотечної заборгованості в країні збільшилися в 2,5 рази і досягли €113 млрд. За дев'ять місяців до липня поточного року кількість позичальників, які як мінімум на 90 днів прострочили іпотечні платежі, зросла із 26 тис. до 36 тис. Частка іпотечних боржників від загальної кількості позичальників піднялася з 3,3% до 4,6%.
Ще тривожнішою ознакою є ціновий спад, який призводить до ситуації, коли виплати, що залишилися з іпотечного кредиту, перевищують вартість об'єкту нерухомості. У цих випадках позичальник може бути не зацікавлений в тому, аби повертати кредит, а банк, у свою чергу, вилучивши об'єкт нерухомості і продавши його з аукціону, виручить менше, ніж сума виданого кредиту.
За оцінкою Девіда Даффі з Інституту соціальних і економічних досліджень Дубліна, кількість подібних кредитів може скласти до кінця року від 200 до 350 тис., повідомляє The Washington Post.
В минулому році влада зобов'язала іпотечних кредиторів чекати шість місяців до того, як можна буде вилучити об'єкт нерухомості у боржника. У лютому цього року термін очікування був продовжений до 12 місяців. Крім того, якщо позичальник втрачає роботу, виплати із безробіття зазвичай вистачає на те, аби платити за іпотеку.
Однак, як заявляє аналітик і колишній банкір Пітер Метьюз, уряд не запобігає іпотечній кризі, а просто гальмує її, і рано чи пізно стан справ погіршиться.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас