Щурів навчили шукати вибухівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щурів навчили шукати вибухівку

73
Голландська неурядова організація APOPO привчила гігантських сумчастих щурів винюхувати вибухівку, повідомляє агентство AFP.
Перші вихованці вже надали неоціниму допомогу саперам на мінних полях Мозамбіку.
Гризунів починають тренувати у віці чотирьох тижнів. Спочатку їх позбавляють від страху перед людьми, а потім у них просто виробляють умовний рефлекс: клацання знешкоджуваного детонатора означає винагороду у вигляді шматочка банана. Лише після цього щурів відрізняти відрізняти запах тротилу від всіх інших - тим самим способом: якщо запах визначений правильно - клацає пристрій, і тварина отримує ласощі. На мінне поле такого сапера випускають через дев'ять місяців.
"Робота не з легких, - зізнається інструктор Абдулла Мчомву (навчання відбувається у Танзанії). - Доводиться запасатися терпінням. Аби не дратуватися, весь час нагадую собі, що це лише тварини. Але ця робота зрештою рятує людям життя".
Двом саперам потрібен цілий день на те, аби очистити 200 квадратних метрів мінного поля, а за допомогою щурів вони справляються за дві години. У Мозамбіку щури очистили вже майже 2 мільйони квадратних метрів території. "У щурів завжди був поганий піар, - говорить засновник APOPO Барт Ветьенс. - Найчастіше в них бачать лише носіїв зарази і шкідників. Ми прагнемо донести до людей, що щури - надзвичайно комунікабельні, розумні і милі істоти". Крім того, за його словами, вивчити сумчастого щура набагато легше, ніж собаку.
В рекламних цілях APOPO запустила програму Adopt-а-Rat, в рамках якої всі бажаючі можуть перерахувати гроші на утримання і тренування щурів-фахівців. Натомість інвестори отримають сертифікат про те, що гризун віднині належить їм, а потім по електронній пошті йому висилатимуться відомості про кар'єрні успіхи підопічного.
В подальшому заповзятливі голландці планують навчити сумчастих щурів винюхувати наркотики і людей, що вижили після катастроф, зазначає агентство.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас