Бойко прогавив момент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко прогавив момент

Енергетика
1570
Але своїми заявами про тенденції у взаєминах з партнерами з країн ЄС дає зрозуміти, що погодиться на українську ініціативу тільки у випадку надзвичайно привабливої пропозиції від уряду Миколи Азарова.
Невтішні для прем'єра Миколи Азарова і голови Мінпаливенерго Юрія Бойка подробиці про зміни умов співпраці із західними партнерами озвучив глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв під час телефонної конференції для інвесторів, подробиці про яку стали відомі вчора.
"Газпром", за його словами, не має наміру переглядати ціни на газ в довгострокових контрактах з основними європейськими партнерами. Менеджер зазначив, що свій шанс на зміну цін після погіршення ситуації на ринку основні споживачі російського холдингу - Німеччина, Туреччина, Італія і Франція - вже використали. А розрив між цінами довгострокових контрактів і спотовими індексами хоч і зберігається, але має явну тенденцію до скорочення. "Обсяги, які можуть бути теоретично "порушені" компаніями, не заявили поки свої права, передбачені за контрактом, становлять менше 5% від експортних поставок "Газпрому", - сказав Олександр Медведєв.
Крім того, не вдалося домогтися спотової індексації довгострокового контракту із "Газпромом" і Польщі, яка наприкінці минулого місяця підписала нові газові домовленості щодо постачання російського газу. Однак, як повідомив Олександр Медведєв, їй вдалося домогтися умови, що на обсяги закупівель більше мінімальної кількості газу, обумовленої в контракті, може поширюватися гнучка система знижок.
Керівник "Газпрому" зазначив, що компанія пішла на адаптацію довгострокових контрактів до реальних ринкових умов. Але цінова формула не змінилася і, як і раніше, базується на кошику нафтопродуктів, хоча частина обсягів газового ресурсу продається з прив'язкою до спотового індексу. "Інша справа, що наші маркетингові компанії, що працюють на європейському ринку, і продають, і купують газ на спотових майданчиках, і це дозволяє нам оптимізувати портфель", - пояснив він.
З настанням світової кризи, "Газпром" зіткнувся із проблемою спотових цін на газ в Європі, які набагато нижчі за ті, що прописані в його довгострокових контрактах, і ця обставина зробила неконкурентоспроможним газ російського монополіста. Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомляв, що холдинг розраховує на усунення розриву в цінах на трубопровідний газ і газ на спотових ринках не пізніше 2012 р.
Подібною ринковою тенденцією вирішили скористатися в уряді Миколи Азарова, щоб схилити "Газпром" до переукладення газових домовленостей, які були підписані за підтримки екс-прем'єра Юлії Тимошенко і її російського колеги Володимира Путіна в січні 2009 р. строком на 10 років. Ці домовленості містять невигідні для України умови, які дозволяють "Газпрому" формувати для українського ринку ціни вищі, ніж у середньому по Європі. У "Газпромі" та Кремлі не раз заявляли, що задоволені торішніми контрактами. Але обіцяли подумати над ініціативою уряду Миколи Азарова. На цьому тлі Володимиром Путіним були озвучені неоднозначні пропозиції, зокрема, щодо злиття активів "Газпрому" і "Нафтогазу", створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою спільно з європейськими споживачами російського газу.
Київ аналізує такі варіанти, проте наполягає на дотриманні паритетів при створенні спільного підприємства "Нафтогазом" і "Газпромом". А в "Газпромі" говорять про неминучість поглинання "Нафтогазу" у перспективі. Такий розвиток подій не знаходить підтримки в українському Кабміні, представники якого все частіше говорять про прагнення зменшити залежність національної економіки від російського газу. Але чиновники також не виключають можливості передачі ГТС в активи майбутнього газотранспортного консорціуму.
У жовтні уряд підтримав ініціативу голови Мінпаливенерго Юрія Бойка про внесення змін до закону про трубопровідний транспорт, щоб скасувати заборону на приватизацію та реорганізацію держпідприємств магістрального трубопровідного транспорту. Із одного боку, це підвищить для іноземних інвесторів привабливість проектів з модернізації української ГТС, а з іншого - допоможе "Газпрому" отримати над нею контроль.
"Як відомо, однією з основних цілей Росії на українському газовому ринку є отримання "Газпромом" контролю в управлінні газотранспортною системою України. У свою чергу Україна намагається домогтися значного зниження ціни на газ. Москва продовжуватиме наполягати на створенні міжнародного газотранспортного консорціуму, до якого крім "Газпрому" і "Нафтогазу" можуть увійти європейські споживачі газу ", - прогнозує Олена Херолд із консалтингової компанії PFC Energy.
Судячи з останніх заяв представників "Газпрому", протиріччя і напруга в його відносинах з Україною будуть зростати - сторонам складно знайти компроміс у відносинах, основу яких, як упевнені експерти, становить політика, а не ринкові принципи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас