У Кабміні думають про соцстандарти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні думають про соцстандарти

Казна та Політика
385
Із непопулярними реформами Кабмін почекає, а значить - відстрочить стабілізацію бюджету Пенсійного фонду.
Уряд зобов'язався забезпечити зростання середньої заробітної плати в цілому у всіх галузях економіки в 2010 р. не нижче, ніж на 17,8% від рівня 2009 р., в 2011 р. - не нижче 15% від рівня поточного року, а в 2012 р. - не нижче 16% від рівня 2011 р. Таке поетапне підвищення зарплати передбачене Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 рр. За домовленостями, з 2010-го по 2012 р. зростання середньомісячної зарплати не має бути нижче за зростання реального ВВП.
Документ підписали прем'єр Микола Азаров, глава Загального представницького органу сторони працедавців Олексій Мірошниченко і глава Федерації профспілок Василь Хара. Як пояснив Василь Хара, угода передбачає відновлення 30% робочих місць в промисловому виробництві, втрачені за 15 років.
Кабмін невипадково саме зараз вирішив визначити стратегічні цілі в соціальній політиці. Із третього листопада в Україні працює місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Таносом Арванітісом. У серпні фонд виділив Україні перший транш кредиту в $1,89 млрд. Для отримання другого траншу Києву потрібно було виконати низку вимог фонду. До прибуття місії уряд не уклався в рамки із дефіциту держбюджету (у січні-вересні доходи бюджету недовиконані на 7 млрд. грн., витрати - майже на 5 млрд. грн.) і не розпочав проведення реформ.
Однак, підписуючи домовленості з МВФ, Кабмін зобов'язався подати на розгляд парламенту законопроект про підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років протягом 10 років, починаючи з 2011 р. Проте в уряді вирішили його не підвищувати до запровадження накопичувальної пенсійної системи. Замість цього пообіцяли знайти кошти для покриття дефіциту Пенсійного фонду. Затягування з виконанням вимог МВФ пов'язане з очікуваними парламентськими виборами. Платити за непопулярні кроки подальшим падінням рейтингу Партія регіонів не готова.
Замість підвищення пенсійного віку уряд обіцяє збільшити виплати на новонароджених. За словами заступника голови АП Ірини Акімової, до парламенту внесено два законопроекти - про збільшення держдопомоги малозабезпеченим громадянам і матерям. Глава держави пропонує при народженні однієї дитини виплачувати матерям 25,05 тис. грн. (сьогодні - 12,24 тис. грн.), при народженні другої - до 50,1 тис. грн., третьої і подальших дітей - до 100,2 тис. грн.
За оцінками експертів, МВФ може відмовити Кабміну в черговому транші. Втім, і обіцяне МВФ підвищення пенсійного віку, на думку експертів, не є панацеєю для Пенсійного фонду. "Реально на доходах ПФ це позначиться лише через декілька років після набуття чинності закону", - зазначив експерт МЦПІ Олександр Жолудь. А доки держава буде змушена покривати дефіцит ПФ із держбюджету.
А президент центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що невиконання Кабміном зобов'язань перед МВФ не зашкодить Україні отримати кредит, оскільки головна вимога до Кабміну з боку МВФ - стабілізація державних фінансів. "Невиконання соціальних реформ не стане серйозною перешкодою для отримання траншу МВФ, основною умовою для його отримання є стабілізація фінансів держави", - сказав Лановий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас