Провідні країни старої Європи розраховують оживити економіку за допомогою китайських грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провідні країни старої Європи розраховують оживити економіку за допомогою китайських грошей

Казна та Політика
357
Девід Кемерон розраховує на гроші китайців у яких їх кури не клюють. Британський прем'єр вже назвав свій візит "життєво важливою торговою місією".
У поїздці Девіда Кемерона супроводжує "найбільша за всю історію двосторонніх відносин делегація", до якої входять міністри фінансів, енергетики, освіти і торгівлі, а також 50 високопоставлених представників ділових кіл Британії. У складі британської делегації перебувають керівники таких компаній, як Rolls-Royce, Diageo і банку Barclays.
Мета Британії у відносинах з Китаєм на найближчу перспективу, про яку оголосив Девід Кемерон, полягає в тому, щоб подвоїти загальний торговельний обіг до 2015 р. і довести його до більше $ 100 млрд. у порівнянні з торішнім показником в $ 51,8 млрд . Поки ж британський експорт до Ірландії в два рази перевищує експорт Великобританії до Китаю. "Ми націлені на досягнення більше 40 конкретних домовленостей зі всього спектру наших двосторонніх відносин, від торгівлі та скорочення шкідливих викидів до ініціатив у сферах культури та освіти. Все це націлене на виведення відносин Великобританії з Китаєм на новий рівень і встановлення більш міцного співробітництва у галузі економічних і політичних інтересів ", - заявив прем'єр Кемерон.
У рамках візиту прем'єра Кемерона британська компанія підписала контракт вартістю 1,2 млрд. з китайською авіакомпанією China Eastern Airlines про постачання їй авіаційних двигунів Trent 700 для 16 лайнерів Airbus A330. China Eastern Airlines планує ввести в експлуатацію A330, що їй належать, із 2011 р. Раніше, в 2003 р., китайська компанія вже замовляла у Rolls-Royce авіамотори Trent 500 для лайнерів Airbus A340, ставши першою на материковому Китаї компанією, яка використовує технології Trent. Також у присутності британського прем'єра британський нафтогазовий концерн BP Plc. має намір підписати угоду з китайською національною нафтовою корпорацією China National Offshore Oil Corporations (CNOOC) про розвідку родовищ нафти на шельфі Південно-Китайського моря.
Від співпраці з Китаєм отримають вигоду також британські свинарі і виробники віскі. Міністр у справах бізнесу Великобританії Вінс Кейбл, який прибув до Пекіна раніше основної делегації, вже підписав угоду про експорт породистих британських свиней до Китаю, де зараз налічується половина світового поголів'я цих тварин. Ця угода принесе британському тваринництву протягом найближчих п'яти років 45 млн. фунтів. Китайська та британська влада також домовилися про те, щоб тільки віскі, вироблене в Шотландії, продавалося в Китаї під назвою "Скотч". Цей крок, як очікується, буде сприяти збільшенню продажів алкогольного напою в Китаї і збільшить доходи британських виробників на десятки мільйонів фунтів.
Зі свого боку британці готові збільшувати інвестиції у території Китаю. Так, в Китаї діють 99 магазинів британської торговельної мережі Tesco, перший з який був відкритий в 2004 р. Тепер Tesco планує протягом найближчих п'яти років інвестувати в розвиток своєї інфраструктури у Китаї 2 млрд. фунтів.
"Великобританія - один із найбільших інвесторів в китайську економіку і один із головних напрямків для китайських інвестицій. Наші відносини розвиваються у двох напрямках, на мій погляд, у них великий потенціал для подальшого розширення економічного і торгового співробітництва", - говорить канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн. За його словами, Китай досяг такого рівня розвитку, що йому "майже напевно буде потрібно те, чим славиться Британія". При цьому пан Осборн пояснив, що має на увазі фінансові та страхові послуги, а також виробництво предметів розкоші.
Ще більших успіхів у залученні китайських грошей домоглася Франція. Під час візиту до Франції голови КНР Ху Цзіньтао між китайськими та європейськими компаніями були підписані контракти на суму $ 22,7 млрд. (EUR16 млрд.). Як повідомив заступник міністра закордонних справ КНР Фу Ін, в найближчі п'ять років Китай має намір подвоїти річний обсяг торговельного обміну із Францією до $ 80 млрд.
Найдорожчий контракт уклав європейський авіавиробник Airbus на постачання до Китаю 102 літаків. Загальна сума операції складе $ 14 млрд. Контракт передбачає постачання аеробусів А320 моделей, А330 і А350 для китайських авіакомпаній Air China, China Eastern і China Southern.
Між компаніями Франції та Китаю були підписані й інші багатомільярдні угоди. Так, французька компанія Areva, що займається розробкою і виробництвом устаткування для атомної енергетики та виробництвом електроенергії з альтернативних джерел, уклала контракт з Гуаньдунскою корпорацією ядерної енергетики (Guangdong Nuclear Power Corp.) на постачання до Китаю урану. Протягом десяти років буде поставлено 20 тис. т ядерного палива. Сума операції оцінюється в $ 3,5 млрд. (близько EUR2, 5 млрд.). Зі свого боку Пекін отримав право придбати більше третини від рівня видобутку уранового родовища в Канаді, яке належить французькій корпорації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас