Клюєв: Білорусь оплатить тестове прокачування "венесуельської" нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Білорусь оплатить тестове прокачування "венесуельської" нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди"

Енергетика
661
Білорусь оплатить витрати, пов'язані з тестовим прокачуванням "венесуельської" нафти для своїх потреб по нафтопроводу "Одеса-Броди", наміченим на 17 листопада, повідомили РБК-Україна в прес-службі першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, з посиланням на віце-прем'єра.
Питання оплати білоруською стороною, за даними Клюєва, вже вирішене.
Раніше перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко повідомляв, що пробне прокачування нафти по нафтопроводу ""Одеса-Броди" в аверсному режимі з України в Білорусь відбудеться 17 листопада. Обсяг прокачування складе 80 тис. т. За його словами, ця нафта, закуплена у Венесуелі і поставлена в Білорусь на умовах своп. "По нафтопроводу буде прокачана інша, не венесуельська нафта", - сказав Семашко.
Господарюючі суб'єкти Білорусі та Україні 25 жовтня в Мінську підписали контракт на організацію тестового прокачування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі. Планується, що нафта буде закачана в нафтопровід в порту "Південний" і потім транспортована по "Одеса-Броди" і південній гілці нафтопроводу "Дружба" на Мозирський НПЗ.
Відзначимо, 1 листопада ц.р. Україна і Білорусь підписали договір про транспортування венесуельської нафти на Мозирський нафтопереробний завод (НПЗ) в обсязі до 8 млн т на рік. Договір передбачає використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів.
За словами джерела в прес-службі "Укртранснафти", документ укладено через відсутність гарантій Росії на використання української системи "Одеса-Броди" для прокачування нафти в українські чорноморські порти на експорт. Підготовлений проект угоди між урядами України і Росії про співпрацю в транспортуванні нафти на НПЗ України та її транзит, парафований 27 жовтня, не містить жодних гарантій.
Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики України Юрій Бойко прогнозував тестове прокачування нафти в аверсному режимі нафтопроводом "Одеса - Броди" до Білорусі вже наприкінці листопада. Зараз венесуельська нафта, що закуплюється Білоруссю, надходить в танкерах в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирський НПЗ залізницею транзитом через Україну.
29 вересня ц.р. міністр транспорту та зв'язку Костянтин Єфименко заявляв, що Україна транспортує 9 млн т венесуельської нафти для Білорусі в 2011 р. Крім того, за словами міністра, в 2010 р. планується транспортувати до Білорусі 1,5 млн т нафти.
Як повідомлялося, Україна почала приймати венесуельську нафту для Білорусі 25 квітня 2010 р.
За даними фахівців, на кінець 2009 р. запаси нафти у Венесуелі складали 99,4 млрд бар. (7,9% від світових запасів), видобуток нафти - 2566 тис. бар. за день. Раніше Венесуела і Білорусь уклали контракт на постачання 30 млн т нафти в 2011-2013 рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас