Бродський тисне на Яцубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бродський тисне на Яцубу

Казна та Політика
425
Комітет вимагає від головного будівельного відомства повністю відмінити комплексний висновок державної експертизи, а не визначати перелік об'єктів, для яких не потрібно його отримувати. На думку гравців ринку, така вимога поки не на часі.
Вчора Держкомпідприємництва заявив, що відмовив в узгодженні проекту наказу Мінрегіонбуду, яким пропонується визначити перелік об'єктів, для яких не потрібно отримувати комплексний висновок державної експертизи. У Комітеті стверджують, що згідно з урядовим дорученням про скорочення кількості документів дозвільного характеру, комплексний висновок державної експертизи взагалі підлягає відміні.
Крім того, представлений Мінрегіонбудом проект наказу "Про затвердження переліку об'єктів, для затвердження проектів будівництва яких комплексне виведення державної експертизи не є обов'язковим" не був включений Міністерством регіонального розвитку і будівництва України до Плану діяльності із підготовки проектів регуляторних актів в 2010 р., "що суперечить принципам передбаченості державної регуляторної політики". На думку Держкомпідприємництва, повернутися до розгляду наданого Мінрегіонбуду проекту документа можливо лише за відповідним дорученням уряду.
Минрегіонбуд пропонує змінити систему експертизи проектно-кошторисної документації, для чого розбити об'єкти нерухомості на п'ять категорій.
Зокрема, перша і друга категорії мають на увазі малоповерхове будівництво (1-2 поверхи), для будівництва яких експертиза необов'язкова; для об'єктів третьої категорії - 9-16-поверхових будівель - рішення про необхідність експертизи приймає інвестор і проектувальник; для об'єктів підвищеної складності, які увійдуть до четверто-п'ятої категорій, пропонується обов'язкова комплексна експертиза. До останньої категорії також планується включити об'єкти, що споруджуються за рахунок державних коштів. Заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко говорив, що передбачається відміна обов'язкової експертизи для дрібних об'єктів соціального, культурного і побутового призначення і типового житла заввишки до десяти поверхів, а також приватних будинків незалежно від площі і заввишки до трьох поверхів.
Вимоги Держкомпідприємництва гравці ринку сприймають скептично. Особливо відносно складних об'єктів. "До відміни держекспертизи українські будівельники доки не готові. Оскільки експертиза допомагає виправити можливі помилки проектувальників і зробити правильні рішення в плані пожежної безпеки, міцності, надійності і необхідної довговічності будинків і споруд і так далі При цьому в нашій країні, якщо відмінити держрегулювання, недобросовісні замовники диктуватимуть проектувальникам те, що їм хочеться, і у результаті безпека будівель може бути під питанням", - вважає Олександр Попов, директор проектної групи "Архиматика".
За його словами, в цілому сама ідея правильна, але для нашого ринку доки невчасна. "Так, наприклад, у Німеччині держекспертизи немає взагалі, але там є серйозна відповідальність з боку проектувальника.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас