Українські експерти оцінили місцеві вибори на "двійку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські експерти оцінили місцеві вибори на "двійку"

Казна та Політика
255
Більша частина українських експертів, опитаних центром "Демократичні ініціативи", оцінили демократичність минулих місцевих виборів на 2 бали за 5-бальною шкалою.
Про це повідомила директор центру "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, представляючи результати експертного опитування "Місцеві вибори-2010: оцінки, проблеми, наслідки".
Найнижчі бали отримав процес формування виборчих комісій (1,8), а також законодавство із місцевих виборів. (1,9).
Чесність підрахунку голосів була оцінена в середньому на 2,3 бала, організація голосування в день виборів - 2,4, формування партіями партійних списків - 2,3, діяльність виборчкомів в день виборів - 2,5, реальна конкуренція і спроможність кандидатів - також 2,5 бала, ведення партіями виборчої кампанії - 2,8, свобода доступу кандидатів до ЗМІ - 2,9 бала.
Єдина складова, яка була оцінена задовільно, - якість списків виборців (3,1 бала).
Більшість експертів вважає, що місцеві вибори в Україні не були чесними, проте в оцінці серйозності порушень їх думки істотно розходяться.
Так, третина опитаних вважає, що фальсифікації були системними і масовими по всій території України, ще по третині вважають, що масові і системні фальсифікації були лише в окремих регіонах, а також, що порушення були лише на окремих ділянках.
Позитивними рисами виборів експерти назвали велику конкуренцію між кандидатами, можливість балотуватися в мажоритарних округах і наявність цивільної позиції в населення, яка не була нав'язана політиками.
Опитування було проведено фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з 3 по 6 листопада. Всього було опитано 25 експертів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас