Албанія та Боснія і Герциговина отримали безвізовий режим із ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Албанія та Боснія і Герциговина отримали безвізовий режим із ЄС

Казна та Політика
118
8 листопада, на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ було прийнято рішення надати Албанії і Боснії та Герцеговині безвізовий режим.
Очікується, що візи будуть скасовані в середині грудня цього року. Громадяни Албанії і БіГ, що мають біометричні паспорти, їздитимуть до країн ЄС без візи.
Єврокомісар з питань внутрішніх справ Сесілія Мальстрем назвала сьогоднішній день "історичним для Албанії та Боснії і Герцеговини".
"Скоро громадяни цих двох країн їздитимуть з біометричними паспортами без візи до країн ЄС. Безвізові поїздки спростять контакт між людьми, розширять можливості для бізнесу і дозволять людям регіону краще вивчити ЄС", - сказала вона.
Між тим, у Брюсселі громадян Албанії та Боснії і Герцеговини попередили про те, аби вони не зловживали лібералізацією візового режиму з ЄС, оскільки інакше рішення про відміну віз може бути переглянуте.
"Ця візова лібералізація полегшує можливість в'їжджати на територію ЄС, але не дає права ні на роботу, ні на подачу прохання про надання притулку в одній з країн-членів", - повідомив держсекретар Бельгії Мельхіор Вателе, що відповідає за політику у сфері міграції і надання притулку.
Зазначимо, що лібералізація візового режиму поширюється на громадян Албанії і Боснії і Герцеговини, які в'їжджають до країн Шенгенської зони на термін не більше трьох місяців. Для обох країн сформульовано низку технічних вимог для переходу на безвізовий режим, зокрема введення біометричних паспортів і вдосконалення міграційного контролю.
Раніше безвізовий режим з ЄС отримали Македонія, Чорногорія і Сербія. Він набув чинності 19 грудня 2009 року. Таким чином, єдиним регіоном Балкан, в якого немає безвізового сполучення із ЄС, залишається Косово, не визнане всіма членами ЄС як незалежна держава.
Рішення ввести аналогічний режим з Албанією і БіГ депутати Європарламенту підтримали на пленарній сесії 7 жовтня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас