Литвицький: Заходи із демобілізації інфляційних очікувань почали приносити відчутний ефект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Заходи із демобілізації інфляційних очікувань почали приносити відчутний ефект

Валюта
546
Різке уповільнення інфляції в жовтні, що не мало аналогів в історії України з моменту введення гривні, пов'язане зі зменшенням інфляційних очікувань, вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький . .
"Як тільки серпневі і вересневі піки інфляційних очікувань було пройдено, все стало на свої місця. Інфляційні очікування відійшли, а девальваційні не вдалось розбудити", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
"Інфляція узята під контроль, оскільки удалося демобілізувати інфляційні очікування", - додав керівник групи радників глави НБУ .
Як повідомлялося, інфляція в Україні в жовтні сповільнилась до 0,5% в порівнянні з 2,9% у вересні і 1,2% в серпні. У річному вираженні (відносно аналогічного місяця минулого року) інфляція в Україні за підсумками жовтня знизилась до 10,1% з 10,5% за підсумками вересня.
Литвицький підкреслив, що уповільнення інфляції в жовтні не було сюрпризом, проте абсолютно несподіваною стала глибина дезинфляції. За його словами, рівень інфляції в жовтні виявився в 3,5 рази меншим, ніж середнє значення для цього місяця з моменту введення гривні, а нижче інфляція була лише в 2001 році (0,2%).
Радник глави НБУ зазначив, що таке різке уповільнення інфляції зайвий раз підтверджує, що основною причиною її прискорення в попередні два місяці були інфляційні чекання. "Я, як і раніше, дотримуюсь позиції, що висока інфляція була викликана чинником штучного накручування інфляційних чекань, зокрема, шляхом нав'язування прогнозу низького урожаю і різкого скорочення деяких продовольчих товарів. Як показує досвід, споживчий попит можна накрутити словесними інтервенціями", - сказав він.
Литвицький пояснив, що врожай зернових цього року зібраний пристойний - більше 40 млн тонн, пропозиція сільгосппродукції висока, баланси попиту і пропозиції, як показала практика проведення ярмарків, в цілому витримуються. "Допомогли також дії уряду із проведення товарних інтервенцій, ярмарків, пропагандистської кампанії", - вважає радник глави НБУ.
Водночас він звернув увагу й на інші причини низької інфляції в жовтні, зокрема, відсутність значних змін тарифів і акцизів.
Литвицький підкреслив, що монетарна пропозиція з боку НБУ в жовтні була дуже стриманою. "До кінця року ризику монетарного тиску на ціни, я сподіваюся, удасться уникнути. Цьому допоможуть кроки із підтримки здорового валютного ринку", - сказав керівник групи радників глави НБУ.
В цілому, коментуючи макроекономічну ситуацію, він вказав на те, що вектори базових макротенденцій знову стали розходитися: інфляція сповільнюється, а економічне зростання прискорюється. На користь економічного пожвавлення свідчить і прискорення зростання цін виробників в жовтні. "Розігрів економіки залишається", - вважає Литвицький.
На його думку, сталась корекція в балансі макроризиків: інфляційна загроза на один крок відступила, і тепер вірогідність досягнення бюджетних цілей як зі зростання економіки (3,7%), так і з інфляції (13%) є однаково високою. "Можна говорити про те, що перебуває в зоні досяжності і можливість мати інфляцію меншу торішньої - 12,3%, і відродилась вірогідність мати інфляцію нижче 10%", - сказав радник глави НБУ.
Він додав, що це буде непросто, якщо буде прийнято рішення про зміну тарифів, проте стабілізація продовольчих цін і продумані кроки в акцизній політиці пом'якшать такі адміністративні рішення.
Литвицький також висловився за збереження нинішніх відсоткових ставок Національного банку. "Намітилися дуже істотне поліпшення інфляційної динаміки, але це не означає, що Нацбанк має можливість розслабитися у справі управління ліквідності", - сказав керівник груп радників глави НБУ.
"З боку Нацбанку не буде кроків, які вдарять по зростанню або підштовхнуть інфляцію", - додав він.
Литвицький зазначив, що необхідно також думати про чинники, які б забезпечили зниження інфляції в середньостроковій перспективі. Серед них він виділив зростання продуктивності праці, зниження енергоємності і матеріаломісткості (інфляцію витрат), виведення бюджету на докризові рівні з дефіциту, забезпечення конкурентного середовища і недопущення монопольної поведінки на ринку, помірнішу динаміку номінальних доходів.
За словами радника глави НБУ, стійкому зниженню інфляції сприятиме також більш менш комфортна політична ситуація і робоча атмосфера в діях всіх гілок влади.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас