МВФ схвалив перерозподіл квот країн-членів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ схвалив перерозподіл квот країн-членів

Казна та Політика
413
Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила плани перерозподілу квот учасників на користь країн світу, що розвиваються, передає радіо "Свобода".
Так, Китай, квота якого у статутному капіталі фонду збільшиться більш ніж в 1,5 рази, стане третім за значенням учасником МВФ - після США і Японії. Збільшуються частки і кожної з трьох інших країн БРІК - Бразилії, Росії та Індії - від двох до п'яти десятих в.п.
Країни Європейського Союзу погодилися передати країнам, що розвивається, 2 з 9 нинішніх своїх місць в раді директорів Міжнародного валютного фонду, в якій всього, - 24 місця. В цілому 6% загальних квот і голосів в МВФ перейдуть від західних країн до країн, що розвивається, включаючи країни БРІК.
Квота тієї або іншої країни в капіталі МВФ безпосередньо визначається загальним обсягом її економіки: кожні 150 тис. дол. ВВП дають один голос. Відповідно, внесок країни до статутного капіталу МВФ пропорційний поточному обсягу національної економіки.
Майбутній перерозподіл квот 187 країн світу, що є на сьогодні учасниками Міжнародного валютного фонду, фактично відображає зміну питомої ваги багатьох з них в загальній структурі світової економіки. Планується, що формально він має завершитися у 2012 р.
Нагадаємо, як неодноразово і в різний час відзначав глава МВФ Домінік Стросс-Кан, світова криза призведе до зміни моделі зростання глобальної економіки: американські споживачі більше не зможуть бути її локомотивом і на цю роль сьогодні претендують азійські економіки, в першу чергу, Китай.
БРІК (англ. BRIC) - стала назва від назви чотирьох країн, що швидко розвиваються: Бразилія, Росія, Індія, Китай (Brazil, Russia, India, China). Скорочення було вперше запропоноване Джимом О'Нейлом (англ. Jim O'Neill), аналітиком Голдман-Сакс в 2001 р. в аналітичній записці банку. На думку Голдман-Сакс, до 2050 р. сумарно економіки цих чотирьох країн за розміром перевищать сумарний розмір економік найбагатших країн світу (Великої сімки).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас