Азаров - не Саркозі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров - не Саркозі

Казна та Політика
2581
"Ця тема (підвищення пенсійного віку) була придумана нашими опонентами і розкручена в період передвиборної кампанії", - заявив журналістам у п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров. Він пояснив, що ні президент, ні він сам ніколи офіційно не заявляли, що з 2011 р. буде підвищений пенсійний вік для жінок.
Така відповідь змушує засумніватися в пам'яті чиновника. Не може ж він забути, як 16 липня підписувався під "Листом про наміри" для директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домініка Стросс-Кана. Окрім підписів Миколи Азарова в документі стоять автографи міністра фінансів Федора Ярошенка та голови Нацбанку Володимира Стельмаха, а сам текст розміщено на сайті Верховної Ради.
"...Направимо на розгляд до Верховної Ради законопроект, який планується ввести в дію до кінця грудня 2010 р. (структурний маяк), який передбачає... поступове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років з щорічним підвищенням на шість місяців кожен рік, починаючи з 2010 р.", - обіцяли чиновники іноземним кредиторам.
А вже в серпні Міністерство праці та соціальної політики підготувало відповідний законопроект. Але зараз вже ясно, що принаймні до кінця року ніякого підвищення пенсійного віку для жінок не буде. Адже невиконання цього пункту домовленостей може викликати опір МВФ. На кону - черговий транш кредиту в розмірі близько $1,6 млрд., без малого бюджет Києва в 2010 р. Такими грошима не жартують. Місія МВФ прибула до Києва 3 листопада і пробуде тут до 15-го. Рішення про новий транш буде прийнято за підсумками роботи місії фонду.
"Ми знайшли фінансові компенсатори тих доходів, які могли б отримати в результаті підвищення пенсійного віку", - запевнив минулої середи журналістів віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Але він не пояснив, що це за компенсатори, і пообіцяв спочатку представити їх кредиторам.
Судячи з того, що напад політичної амнезії у прем'єр-міністра Миколи Азарова трапився через два дні після цієї заяви, кредитори дослухались до доводів уряду. Мабуть, компенсаторні механізми будуть сховані в проекті Податкового кодексу, який Кабмін пообіцяв представити 19 листопада. І це буде вже не той проект, згідно з яким бюджет втрачав 3,8 млрд. грн. через зниження податків. Раніше Сергій Тігіпко говорив, що дефіцит Пенсійного фонду в 2011 р. складе близько 37 млрд. грн.
Але іншого виходу, окрім як відмовитися від болісних реформ, у Кабміну не залишалося. Провести закон про підвищення пенсійного віку через парламент було б дуже складно. Союзники ПР з Компартії Україні такі пропозиції рубають під корінь. Блок Литвина також не підтримав би це. Та й самій Партії регіонів не з руки приймати такі закони напередодні парламентських виборів (не важливо навіть - 2011 чи 2012 рр.).
Ще одним стимулом для прийняття цього рішення могли стати результати місцевих виборів 31 жовтня. Показовим у цьому випадку є рейтинг віце-прем'єра Сергія Тігіпка, який виконує в уряді Миколи Азарова роль політичного громовідводу. Його 13,05% на президентських виборах навесні 2010 р. зменшилися до 4,3% на місцевих. І це без підвищення пенсійного віку для жінок.
У разі підвищення вікової планки у жінок, які очікують пенсії, розплачуватися своїм рейтингом доведеться самим регіоналам.
Хоча у вересні Рада відмовилася розглядати два законопроекти БЮТ про заборону на підвищення пенсійного віку, опозиція вважає своєю заслугою відмову уряду від раніше оголошеного плану. Автор одного з відкинутих законопроектів депутат Ради Наталія Королевська (БЮТ) заявила про перемогу: "Громадський тиск виявився сильнішим, і уряд відступив".
Депутат, яка намагається у всьому бути схожою на свого боса Юлію Тимошенко, зібрала українських та міжнародних експертів для розмови про рівень життя, який має забезпечити пенсійна реформа. Хоча формально захід було організовано аналітичним центром Програми розвитку ООН "Блакитна стрічка", який якраз виступає за підвищення пенсійного віку. Причому для представників обох статей, і не до 60, а до 65 років.
Директор аналітичного центру Марчін Свєнчіцкі пояснив, що альтернативи такій реформі просто не існує. "Уряду доведеться прийняти це рішення, можливо, вже в 2011 р.", - заявив Свєнчіцкі. Багато учасників круглого столу також підтримали ідею підвищення пенсійного віку. Наприклад, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, академік НАН України Елла Лібанова навела як приклад президента Франції Ніколя Саркозі.
Той буквально в жовтні протиснув проект пенсійної реформи, згідно з яким вік виходу на пенсію для французів збільшується з 60 до 62 років відразу і потім поступово до 67 років. Пана Саркозі не злякали навіть масові протести французів, хоча, за різними оцінками, на вулиці виходило від 1,23 до 3,5 млн. осіб. Але, перефразовуючи живого "класика", Україна - не Франція.
Андрій Яницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас