Молоку заборонили дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоку заборонили дорожчати

Аграрний ринок
746
Цього разу втрутитись у ситуацію вирішив АМКУ. Проте світові тенденції комітету, швидше за все, перемогти не удасться.
Ситуація на ринку молочної продукції України залишає бажати кращого. Поголів'я невтомно зменшується, а відповідно і молочної продукції в країні все менше. Причому якість падає, а ціни все вищі. І доки чиновники думали, як утримати подорожчання, Антимонопольному комітету урвався терпець.
В п'ятницю в АМК України повідомили про те, що 11 найкрупніших молокопереробних підприємств зобов'язані тепер поетапно знизити свої відпускні оптові ціни на молоко, сметану, вершкове масло і твердий сир.
Як зазначається у повідомленні відомства, дані вимоги висунуті підприємствам "Мілкіленд-Україна" (ТМ "Добряна"), "Тера Фуд" (ТМ "Тульчинка", ТМ "Біла лінія"), "Молочний Альянс" (ТМ "Яготинське", "Молочний шлях", "Славія"), "Юнімілк" (ТМ "Простоквашино", "Біо баланс"), "Данон" (ТМ "Активія", "Живинка", "Актімель", "Растішка", "Даніссімо"), "Вімм-Білль-Данн Україна" (ТМ "Слав'яночка"), корпорація "Клуб сиру" (ТМ "Клуб сиру"), "Галичина" (ТМ "Комо"), "Шосткінський міськмолкомбінат" (ТМ "Шостка"), "Лакталіс-Миколаїв" (ТМ "Президент").
За вимогами комітету, ці підприємства повинні також укласти прямі контракти із реалізації молочної продукції з торговельними мережами, утримуватися від економічно необґрунтованого підвищення цін на соціально важливі молочні продукти.
Про результати розгляду вимог АМКУ підприємства повинні повідомити в десятиденний термін. Наступним кроком комітету із врегулювання роздрібних цін на молочну продукцію стане надання рекомендацій вже самим роздрібним мережам відносно зниження цін на ті продукти, на які будуть знижені відпускні оптові ціни.
Нагадаємо, протягом вересня поточного року сталося зростання вартості молочної продукції в переважній більшості регіонів України, на що, за словами молокопереробних підприємств, вплинуло підвищення закупівельних цін на сировину.
І не дивлячись на те, що вже в жовтні закупівельні ціни на цілісне молоко почали знижуватися, відпускні оптові ціни і роздрібні ціни на молочні продукти залишилися практично на тому ж рівні.
"Антимонопольний комітет провів дослідження ринків молочних продуктів, і ми дійшли висновку, що для врегулювання цінової ситуації на ринках молочних продуктів необхідно досягти зваженого балансу між закупівельною і роздрібною ціною. На сьогодні такий баланс порушений, що призводить до встановлення завищених цін на молочні продукти, тому комітет висуває жорсткі вимоги до великих виробників молочної продукції і чекає беззастережного і оперативного їх виконання", - зазначив в.о. голови комітету Юрій Кравченко.
Тим часом купувати молоко і йогурти за сьогоднішніми цінами , мало. Як зазначають у консалтинговій компанії "Інфагро", склади виробників переповнені продукцією. Багато продуктів українського виробництва вже коштують дорожче, ніж імпортні. Так, сьогодні дешевше привезти сир із Європи, ніж купити продукт місцевого виробництва. Саме це і повинно було врятувати українські полиці. Мінагро запропонувало завозити молочні продукти з-за кордону і запропонувало полегшити умови постачання шляхом встановлення нульової ставки імпортного мита.
Цей захід повинен був сприяти стабілізації і навіть зниженню внутрішніх цін на готову продукцію. Але Верховна Рада відмовилася встановити митний збір на імпорт сухого молока і вершків, вершкового масла на рівні 0% до 1 червня 2011 р. Також Рада відмовилася відправити законопроект на повторне перше читання, таким чином, він вважається відхиленим.
В даний час діють митні ставки на імпорт сухого молока і вершків, вершкового масла - 10% від митної вартості. Проте не можна забувати про те, що основний імпортер молочних продуктів до України - Білорусь - вже орієнтується на підвищені світові ціни. Тому зниження цін може бути мінімальним.
"Впродовж певного часу конкурентоспроможність постачальників ЄС була ослаблена, але у результаті покупці були змушені повернутися до постачань з ЄС унаслідок обмеження постачань з інших джерел, причому дуже швидко. Тому можна чекати, що ринки збережуть стабільність існуючих цін до кінця року", - зазначають аналітики Інституту енергетичних технологій (IFE).
За їх прогнозами, не можна виключити, що ціни знизяться на початку 2011 р., але чи буде це лише коротким сезонним зниженням або тривалішим циклічним зниженням цін, поки не відомо
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас