Чистка балансів відкладається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистка балансів відкладається

Казна та Політика
1417
ДПАУ не готова йти назустріч банкам. Як стало відомо "ЭИ", Державна податкова адміністрація повідомила Національний банк про плани ігнорувати постанову НБУ, що дозволяє банкам списувати безнадійну заборгованість за рахунок резервів. Поки конфлікт між регуляторами не буде вирішений, банки не зможуть очистити баланси від поганих кредитів.
Постанова НБУ , яка сьогодні набуває чинності, (направлена на спрощення процедури списання проблемної заборгованості) поки не працює. ДПАУ відмовилась визнати за банками право списувати безнадійну кредитну заборгованість за рахунок сформованих під неї резервів за правилами Національного банку. Податкова все ще хоче диктувати політику банкам відносно того, чиї кредити і коли повинні підлягати списанню за рахунок резервів, і не має наміру лібералізувати свою політику в цьому питанні.
Як повідомило джерело в Національному банку, фіскали попередили Нацбанк про те, що не дозволять списувати борги. Причина - існування колізії в законодавстві про оподаткування прибутку.
За словами голови наглядової ради Platinum Bank Юрія Блащука, проблема виникла через можливість по-різному трактувати деякі статті закону про оподаткування прибутку. "У травні до ст. 12 закону були внесені зміни, які дозволяють банкам за наявності методики НБУ списувати безнадійну заборгованість із кредитів, використовуючи сформовані резерви. Нацбанк таку методику виклав в постанові №424. Але при цьому незмінною залишилася ст. 1 закону "Про оподаткування прибутку", в якій немає трактування поняття безнадійної заборгованості", - пояснює банкір. Цим і намагається скористатися податкова.
Існує й інша проблема. Навіть якщо податкова дозволить банкам списувати борги за методикою НБУ, ДПАУ - як податковий контролер - може зажадати від них нарахувати податок на прибуток на всю суму списаних за рахунок резервів боргів. Природно, банкіри цього не хочуть.
"Все це призведе до того, що постанова НБУ працювати не буде, і бажання регулятора банківського ринку залишиться нереалізованим. Відповідно - не очищатимуться банківські баланси і система не стане прозорішою і зрозумілішою регуляторам, інвесторами, клієнтами", - вважає Юрій Блащук.
У свою чергу один з високопоставлених чиновників ДПАУ, який побажав не називати себе, зазначив, що Податкова адміністрація абсолютно не має наміру потурати банкам, - принаймні, в частині оподаткування списаних кредитів. "Специфіка оподаткування банків полягає в тому, що вони мають можливість зменшувати валовий прибуток за рахунок формування резервів під проблемні кредити. Тобто - коли з кредитом проблеми, вони формують резерв і зменшують суму валового прибутку. Я не бачу проблеми в тому, аби списання боргів з недобросовісних позичальників вони здійснювали за рахунок свого прибутку. До того ж є недовиконання доходів бюджету, а банки - не найбідніші установи, аби дозволяти їм не платити податки", - сказав фіскал.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас