"Ъ'": Юрособи в жовтні наростили вклади на 2,5 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Юрособи в жовтні наростили вклади на 2,5 млрд грн.

Кредит&Депозит
302
Всупереч зниженню відсоткових ставок по депозитах, приплив коштів у банки не припиняється - в жовтні обсяг вкладів банківської системи вперше перевищив 400 млрд грн, повідомив Національний банк. Вклади населення обігнали докризовий рівень ще в серпні і зараз становлять 261 млрд грн, збільшившись з початку року на 23,5%. У той же час підприємства скоротили до 2 млрд грн розрив з обсягом їхніх депозитів на 1 жовтня 2008 року. Портфель їхніх вкладів зріс до 138,9 млрд грн (з початку року - на 19,5%).
Заощадження компаній в гривні в жовтні склали 71% загального приросту їх депозитів. Підприємства направили на депозитні рахунки 2,57 млрд грн, що набагато вище від приросту гривневих депозитів населення - 1,85 млрд грн. Юридичні особи не тільки активно накопичують ресурси, але і різко скоротили залучення кредитних коштів у гривні - до 4,4 млрд грн, що на 3,5 млрд грн менше, ніж у вересні.
Активний приплив коштів підприємств банкіри пояснюють необхідністю зберігати короткострокові ресурси. "Гроші потрібно десь зберігати. Інших інструментів, крім банківських вкладів, практично не існує. Є інвестиції в золото і цінні папери, але вони більш ризикові. Підприємства залишають у банках короткі гроші, які вони відкладають на розвиток, виплату податків або дивідендів. Термін таких вкладів - від одного дня до одного року, але частіше за все це один-три місяці", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
Цю тенденцію учасники ринку пов'язують з підвищенням фінансової дисципліни компаній. "Криза нас навчила сподіватися лише на себе, тому юридичні особи почали залучати менше позик, - відзначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук .- А поліпшення платіжних розрахунків дозволяє формувати тимчасово вільні кошти і розміщувати їх на депозитах".
Виходячи з оперативних даних НБУ, можна виділити ще одну тенденцію - сповільнення падіння ставок по депозитах. У вересні та жовтні зниження середньозваженої відсоткової ставки за гривневими вкладами становило по 0,1%.
"Існує межа ставок. Вартість депозитів повинна бути на рівні інфляції відповідно до валюти вкладу", - говорить Гребінський. За даними Нацбанку , з початку року ставка за терміновими депозитами у гривні знизилася в два рази - з 16% до 8,1%. Це трохи вище, ніж інфляція з початку року (7,9%), але вже набагато нижче, ніж середньорічна інфляція за останні 12 місяців - 10,1%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас