Парцхаладзе знову загрожує дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парцхаладзе знову загрожує дефолт

Нерухомість
815
Девелоперська компанія "XXI Століття" (Київ) пробує умовити власників єврооблігацій на $175 млн. відстрочити перший платіж по реструктуризованих в 2009 р. зобов'язаннях по облігаціях з 24 листопада на 24 травня 2011 р. Інакше "XXI Століття" не зможе виконати свої зобов'язання, що може призвести до неплатоспроможності компанії і дефолту.
Згідно з повідомленням "XXI Століття", компанія продовжує вести переговори з низкою потенційних інвесторів про реструктуризацію боргу по єврооблігаціях. У той же час відзначається, що "немає ніякої гарантії укладення успішного угоди за результатами переговорів". Зустріч з власниками паперів для перенесення погашення першого платежу по облігаціях та відсотків відбудеться 23 листопада в Лондоні.
"Незважаючи на докладені керівництвом компанії зусилля зі стабілізації ситуації, компанія продовжує відчувати значні труднощі, тому що ринок нерухомості України відновлюється повільно. Крім того, компанія веде переговори з двома комерційними банками про реструктуризацію кредитів, але вони ще не завершені", - зазначає керівництво "XXI Століття".
"XXI Століття" у травні 2007 р. здійснило випуск євробондів і залучило $175 млн. під розвиток проектів нерухомості в Україну з терміном погашення 25 травня 2010. Однак 7 липня 2009 акціонери компанії затвердили умови реструктуризації зобов'язань по єврооблігаціях - терміни виплати по облігаціях перенесли з 24 травня 2010 р. на 24 листопада 2014 р.
Ольга Сливинська, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital, вважає, що власники, швидше за все, підуть на пропозицію компанії, оскільки у них немає іншого виходу. "Ми очікуємо, що "XXI Століття" спробує домовитися з власниками облігацій про конвертацію боргу в акціонерний капітал, щоб залучити інвестора і нові кошти", - говорить Сливинська. За її словами, згідно з інформацією в ЗМІ, мова йде про залучення $20-50 млн., які будуть використані на поповнення обігових коштів і початок реалізації окремих проектів. "Тим не менш, власники бондів навряд чи погодяться обміняти свої папери на акції доти, доки компанія не оголосить про формальну домовленість з інвестором, який зобов'язується вкладати гроші за умови конвертації боргу", - пояснила Сливинська.
"Можливості коли-небудь погасити в повному обсязі заборгованість по єврооблігаціях у компанії немає. Грошового потоку, що генерується компанією, недостатньо для покриття фінансових витрат, не кажучи про повернення тіла боргу. Залучення ж інвесторів у капітал компанії при поточному розмірі боргу теж видається малоймовірним", - вважає Олександр Романов, аналітик ІК BG Capital. Він говорить, що на найближчих зборах власники єврооблігацій повинні будуть вирішити питання: чи хочуть вони дати менеджменту компанії ще півроку на пошук покупців для своїх проектів або взяти справу в свої руки. "Думаю, відсутність у власників єврооблігацій експертизи на локальному ринку нерухомості стримує останніх від прийняття рішучих дій", - відзначає Романов.
Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна", говорить, що загальний борг компанії зараз становить близько $280 млн. "Я думаю, що компанію може врятувати лише рекапіталізація від існуючих власників або прихід нового власника", - резюмує Гребенюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас