З такими зоопарками Україну в ЄС не візьмуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З такими зоопарками Україну в ЄС не візьмуть

340
Керівники зоопарків України просять уряд і прем'єр-міністра Миколу Азарова переглянути систему фінансування їхніх установ.
Про це повідомив сьогодні директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчій на брифінгу, присвяченому нараді керівників зоопарків України, яка відбулася в Києві.
На нараді та брифінгу були керівники шести з семи існуючих зоопарків державного значення: Київського - Олексій Толстоухов; Черкаського - Євген Ван; Рівненського - Олег Павлюк; Одеського - Юрій Кучеренко; Харківського - Олексій Григор'єв. Не зміг взяти участь у заході лише керівник зоопарку Мени (Чернігівська область), який, за поясненням Толстоухова, не зміг приїхати до Києва в зв'язку з розпочатою в зоопарку перевірки.
"Ми сьогодні підготували звернення до прем'єр-міністра Миколи Азарова з тим, щоб зоопаркам було приділено певну увагу... Якщо ми хочемо стати членами Європейського співтовариства і бути в об'єднанні зоопарків Європи, ми повинні привести зоопарки у відповідний порядок. При тому фінансуванні, яке зараз існує, це зробити дуже проблематично", - сказав Топчій.
Він навів приклад: "Коли Польща вступала до Євросоюзу, одна з проблем, які стояли перед Польщею, через яку її могли не прийняти до ЄС, це був стан польських зоопарків".
За поясненням Топчія, згідно із законодавством, зоопарки загальнонаціонального значення повинні фінансуватися з державного бюджету, але ця норма закону не виконується. "Зоопарки є комунальною власністю, і нам кажуть, нехай міста утримують ці зоопарки. Але наші міста не можуть у повному обсязі фінансувати зоопарки, і звідси всі наші проблеми", - зазначив керівник Миколаївського зоопарку.
Він відзначив низьку заробітну плату працівників українських зоопарків, а також незадовільний стан об'єктів зоопарків, в які багато років майже не вкладалися кошти.
"На одному ентузіазмі працівників довго наші зоопарки не протягнуть. Всі будівлі та споруди зоопарку потребують дуже серйозного ремонту, оновлення. І той рівень утримання тварин, який є у нас, він дуже далекий від того рівня, який забезпечують зоопарки Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Тому ми зібралися і намагаємося разом знайти якісь шляхи вирішення порушених перед нами проблем", - сказав Топчій.
Основна мета звернення до уряду, підкреслив він, - звернути увагу на цю ситуацію і добитися того, щоб у майбутньому році зоопаркам України було приділено більш серйозну увагу в фінансуванні.
Директори зоопарків повідомили також про своє рішення створити Українську асоціацію зоопарків та акваріумів. "Це світова практика, і для того, щоб увійти у світове співтовариство зоопарків та акваріумів, необхідно створити таку Асоціацію, з одного боку, з іншого - для того, щоб просувати і лобіювати наші інтереси, не особисті - за кожним з нас стоять тварини, тобто їхні інтереси. Кожен поодинці може це робити в рамках своїх можливостей, а разом, як то кажуть, "і батька легше бити", - зазначив Кучеренко.
Топчій повідомив, що статут цієї Асоціації вже напрацьований, і зараз він знаходиться на вивченні в юристів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас