Британські вчені наблизились до створення плаща-невидимки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські вчені наблизились до створення плаща-невидимки

630
Вчені у Великобританії продемонстрували гнучку плівку, що являє собою великий крок до створення "плаща-невидимки", передатчиком ВВС.
Плівка містить наноструктури, які в сукупності утворюють те, що вчені називають "метаматеріал", що викликає різні оптичні ефекти.
Теоретично можливо створити метаматеріали, які заломлюють світло таким чином, що накритий ними предмет стане невидимим.
Однак реально створені матеріали поки заломлюють тільки випромінювання невидимої частини спектру.
Дослідження, опубліковане в New Journal of Physics, фахівці називають великим кроком у науці.
"Всі типові результати досягалися на плоских і жорстких структурах", - сказав автор дослідження Андреа ді Фалько з Університету Сент-Ендрюса в Шотландії.
Ді Фалько, замість того, щоб створювати жорсткі й тендітні решітки з кремнію, використовував тонку полімерну плівку.
Фізик Ортвін Хесс з Імперського коледжу Лондона, назвав роботу ді Фалько "величезним кроком вперед". "Ясно, що це ще не плащ-невидимка, - але це вірний крок у його бік", - сказав Хесс ВВС. За його словами, в якості наступного кроку потрібно буде описати оптичні властивості матеріалу при згинанні і складанні.
Якщо властивості від цього будуть змінюватися, то такий матеріал можна буде використовувати, наприклад, для лінз ручних камер наступного покоління.
Якщо ж, навпаки, властивості метаматеріалу від згинання не змінюються, то з нього можна буде робити, наприклад, контактні лінзи. І власне до плаща-невидимки, як у Гарі Поттера, у цьому випадку теж буде недалеко, хоча, наголошує професор Хесс, досягнення цієї мети займе ще якийсь час.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас