Експерт: Сальдо буде позитивним у 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Сальдо буде позитивним у 2011 році

Казна та Політика
304
При успішній реалізації кредитної програми МВФ сальдо платіжного балансу стане позитивним в наступному році, вважають експерти.
"Минулого місяця НБУ продав 700 млн. доларів для підтримки національної валюти, трохи збільшивши обсяги інтервенцій в порівнянні з вереснем", - повідомила головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
Як розповіла експерт, девальваційний тиск на гривню зберігся через переведення коштів у готівкову іноземну валюту: чистий обсяг купівлі готівкової іноземної валюти через каси банків збільшився до $1,9 млрд. у жовтні, у порівнянні з $1,6 млрд. у вересні.
У той же час, за словами Бєлан, переоцінка недоларових активів, що входять до складу золотовалютних резервів НБУ, яка сталася в результаті ослаблення долара до євро та інших основних валют, дозволила частково компенсувати скорочення доларової складової.
"Ми очікуємо, що резерви НБУ зростуть до $36 млрд. до кінця року (+36% в порівнянні з 2009 роком) завдяки черговому траншу МВФ на суму $1,5 млрд., очікуваному в кінці листопада. Такий обсяг резервів відповідає шести місяцям оціночного імпорту Україною в 2010 році і дозволяє НБУ протистояти тимчасовому посиленню девальваційного тиску. Ми очікуємо, що наступного року сальдо платіжного балансу залишиться позитивним і складе $4 млрд. За умови успішної реалізації кредитної програми МВФ, в рамках якої Україна повинна отримати $6,0 млрд. у наступному році, резерви центрального банку до кінця 2011 р. збільшаться до $46 млрд. (+28% в порівнянні з 2009 роком), що відповідає 6,4 місяцям імпорту", - повідомила експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас