У Німеччині з'явилася жінка-рабин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині з'явилася жінка-рабин

Казна та Політика
135
Аліна Трейгер - це ім'я увійде в аннали історії. Вперше з 1945 року рабином у Німеччині стала жінка. Вже її біографія свідчить про багатогранність єврейської релігійної культури в Німеччині. Раніше єврейська громада була єдиною і дотримувалася одного напрямку в іудаїзмі.
Сьогодні в цій громаді можна побачити прихильників різних течій - від ортодоксальних до реформаторських. І це спростовує існуючі забобони - адже вважати, що всі євреї відрощують собі пейси, це все одно, що вважати, ніби всі німці носять баварські шкіряні шорти. Можна тільки сподіватися, що Аліна Трейгер буде не єдиною жінкою-рабином у Німеччині. Можна тільки бажати, щоб єврейська культура в Німеччині ставала ще більш різноманітною і щоб євреї вважали цю країну своїм домом.
Сьогодні Берлін пишається своїми дев'ятьма синагогами. Але ж ще до Другої світової війни в місті діяли 170 синагог, причому в дванадцяти з них було по дві тисячі сидячих місць. Сьогодні Берлін пишається тим, що в місті живуть десять тисяч євреїв. Адже до 1933 року там жили 172 000 євреїв.
Тоді Німеччина взагалі і Берлін зокрема були духовними центрами юдейства. Адже ідеї і єврейських неоортодоксов, і єврейських реформаторів зародилися саме в Німеччині. Не кажучи вже про широке богословське вивчення іудаїзму. Тож у порівнянні з тими часами, сьогодні єврейське життя виглядає досить бідним. Втім, після 1945 року ніхто і не думав, що в Німеччині буде взагалі можлива якась єврейська культура. Вже тому той факт, що Аліна Трейгер стала рабином, можна вважати дивом.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас