Уолл-Стріт: Банки узаконили шахрайство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уолл-Стріт: Банки узаконили шахрайство

Казна та Політика
1804
Те, що відбувається на Уолл Стріт, нагадує сюжет детектива в стилі "Афери", "Пограбування по-італійськи" і "Одинадцяти друзів Оушена", пише аналітик MarketWatch.
Є лише одна відмінність: у класичному пограбуванні купка злодюжок краде гроші у багатіїв - магнатів, крупних банкірів або власників компаній - на Уолл-Стріт ж вони міняються ролями.
Візьміть, наприклад, Велику аферу з облігаціями. Вона відбувається зараз прямо під вашим носом, а більшість про це й не підозрює.
Великі корпорації піддалися загальній манії і випускають облігації, намагаючись залучити мільярди доларів від звичайних інвесторів під жалюгідні відсотки.
Ті, хто вкладає свої гроші в облігації, так жадають прибутку, що погоджуються практично на будь-які умови. Так, минулого тижня Wal-Mart Stores Inc. (NYSE: WMT) розмістила облігації на суму 5 млрд дол.. Середня відсоткова ставка по них - 2,9%. Портфель розміщення включав в себе 30-річні облігації з прибутковістю 5%, і короткотермінові папери, дохідність яких прагне до нуля.
Goldman Sachs Group Inc. (NYSE: GS) розмістила 50-річні облігації на загальну суму 1,3 млрд дол. всього під 6,125%.
І це ще не весь список. Серед інших блакитних фішок, які вже залучили, або найближчим часом розраховують залучити, великий капітал - Bank of America Corp. (NYSE: BAC), Coca-Cola Co. (NYSE: KO), Johnson & Johnson (NYSE: JNJ), J.P. Morgan Chase & Co. (NYSE: JPM), Morgan Stanley (NYSE: MS) і PepsiCo Inc. (NYSE: PEP).
Якщо ви інвестували гроші у взаємний фонд, чий портфель включає облігації, у тому числі й корпоративного сектора, то, швидше за все, частина ваших грошей була вкладена в їх купівлю. Ну що ж, удачі вам.
Ми вже знаємо, що купівля боргових розписок пов'язана з неймовірним ризиком. Якщо почнеться зростання інфляції, ці папери будуть в програші. Їх вартість впаде, а купони знеціняться.
Глава Федрезерву Бен Бернанке запевнив усіх, що так чи інакше змусить інфляцію зростати.
Але про дещо замовчується: Велика афера з облігаціями - це прекрасний інструмент ухилення від податків.
Корпоративна Америка використовує облігації, щоб перекласти свій багатомільйонний податковий тягар на плечі інвесторів. Більшу частину податків за них платите ви, а їм залишається лише мала частина.
Ви питаєте, як це відбувається?
Відсоткові виплати по цих облігаціях не обкладаються податком. Таким чином, компанія економить 35% від своєї звичайної маржинальної ставки податку.
При цьому інвестори сплачують податки по купонних виплатах, ставка яких не така низька, як у випадку з дивідендами або прибутком. Купони обкладаються звичайним прибутковим податком.
Так, останнє розміщення облігацій допоможе Wal-Mart скоротити дохід, що підлягає оподаткуванню, на 144 млн дол. на рік. При ставці податку 35% економія становить 50 млн дол. на рік. Тим часом, власникам облігацій потрібно платити більше податків.
З Goldman Sachs ситуація така: відсоткові виплати по недавно розміщених 50-річних облігаціях складуть 80 млн на рік, таким чином шанований у США "кровопивця" економить 28 млн дол. на рік.
Частково за них платять ваші старі батьки, пенсійні кошти яких розміщені в облігаціях. Іншу частину приносять платники податків.
Однак на цьому грабунок не закінчується.
Компанії можуть переправити кошти американських інвесторів за кордон, відкрити дешеве виробництво і найняти дешеву робочу силу. Це не лише не сприяє розвитку ринку праці в США, але навіть шкодить йому.
При цьому кампанії також не платять податків на прибуток в американську казну, оскільки отримують щедрі податкові пільги за кордоном.
Виходить подвійна крадіжка: по-перше, скорочення податків за рахунок виплати відсотків, а по-друге, казна США позбавляється податкових надходжень від капіталу, який пішов за кордон.
За словами колишнього чиновника Міністерства фінансів та викладача університету у Маямі Джорджа Мундштока, у випадку з американськими корпораціями масштаби цієї подвійної афери величезні.
"Якщо ви залучаєте велику суму грошей і у вас багато закордонних філій, отриманий за кордоном прибуток не обкладається податком, незважаючи на те, що вам дозволяється відняти від суми податку суму відсоткових виплат, - говорить він. - Існуючі правила звільнення від сплати податків надто щедрі".
Є також інші законні способи ухилення від податків. Компанії, наприклад, на залучені кошти можуть викупити власні акції. Ці дії також не підлягають оподаткуванню, і піднімають вартість акції, що перебувають в обігу, а отже, прибуток на одну акцію і доходи акціонерів.
Це гарна новина для інвесторів, включаючи, звісно, і вище керівництво, у якого, як правило, кишені під зав'язку набиті акціями та опціонами.
І ось вона, остання несправедливість: згідно з чинним законодавством, для них ставка податку на прибуток становить лише 15%. (Дехто пропонує підвищити її до 20%, але цього поки не сталося).
Уявіть собі вдову, яка вийшла на пенсію, її пенсійні кошти розміщені в облігаціях, оподатковуваний дохід на рік становить, скажімо, 40 000 дол. Вона заплатить державі 25% федеральний податок на (жалюгідний) дохід від облігацій компаній, подібних Goldman Sachs.
У той же самий час, генеральний директор Goldman Sachs Ллойд Голдман, нехай береже його Господь, заплатить всього 15% зі свого багатомільйонного доходу від акцій.
Це узаконене банківське шахрайство, і нехай хто-небудь скаже, що це не так.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас