В Україні реєстрація власності тягнеться в 2 рази довше, ніж в Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні реєстрація власності тягнеться в 2 рази довше, ніж в Азії

Казна та Політика
200
За рік Україна в рейтингу Doing Business перемістилася з 147-го на 145-е місце, що означає топтання на місці. За той же термін Казахстан, наприклад, піднявся на 15 пунктів і посів 59-е місце.
Про це заявила УНІАН голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, коментуючи підсумки щорічного рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2011, який сьогодні опублікувала Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку.
За рік України в рейтингу Doing Business перемістилася з 147-го на 145-е місце з 183-х країн, що означає топтання на місці. За той же термін Казахстан, наприклад, піднявся на 15 пунктів і посів 59 місце. На думку голови парламентського комітету, різкого поліпшення позицій України в цьому рейтингу не відбулося через домінування політичного чинника при прийнятті економічних рішень. "Повсюдне гальмування реформ і підміна їх псевдореформами позначається на стані національної економіки, консервує існуючі проблеми і знижує конкурентоспроможність держави в цілому, - заявила Королевська.
Глава комітету ВР відзначила, що незначне покращення позицій в рейтингу було досягнуто завдяки прийняттю в кінці 2009 року закону, який знизив вимоги до статутного капіталу створюваних підприємств, а також спростив процедуру реєстрації нових суб'єктів господарювання. "Підготовлений нами закон дозволив зробити прорив на 18 позицій вгору в номінації "Відкриття бізнесу" і зафіксуватися на 118-му місці, - вважає Королевська. - Однак, за рештою номінацій ситуація тільки погіршилася".
Вона зазначила, що за минулий рік Україна опустилася на 5 позицій у номінації "Закриття бізнесу". Ця процедура займає в нашій країні в середньому 2,9 року. "Прийнятий з запізненням в липні поточного року Закон №290 лише частково спростив ситуацію в цій сфері, проте зарегульованість і складність питання ліквідації підприємств через процедуру банкрутства продовжує залишатися об'єктом критики закордонних інвестиційних кіл, - зазначила Королевська. - Тому ми наполягаємо на подальшій дерегуляції та скасуванні зайвих бюрократичних процедур".
Королевська зазначила, що падіння України на чотири позиції в номінації "Реєстрація власності" викликана тим, що процес, що складається з 10 процедур, займає близько 117 днів, що в два рази перевищує середні показники в Східній Європі та Центральній Азії. На її думку, не дивно, що Україна опустилася в номінації "Захист інвесторів", оскільки за 8 місяців влада не змогла поліпшити ситуацію в цій сфері.
Коментуючи погіршення позицій України в номінації "Доступність кредитів", Королевська заявила, що уряду не вдалося стимулювати банківський сектор для кредитування реального сектора економіки. "Банки продовжують займати вичікувальну позицію на тлі значних обсягів прострочених кредитів, які досягли понад 12%. У результаті бізнес не має доступу до дешевих кредитних ресурсів, що стримує темпи відновлення та розвитку економіки", - вважає Королевська.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас