Аналітик: ЄЦБ може змінити свою стратегію у зв'язку з рішенням ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: ЄЦБ може змінити свою стратегію у зв'язку з рішенням ФРС

Валюта
653
Вчорашнє рішення ФРС спрямоване на додаткову купівлю облігацій казначейства на суму 600 млрд. доларів до червня 2011 року може змусити ЄЦБ відкласти проведення програм стимулювання економіки Євросоюзу відзначають економісти. Другий тур купівлі призведе до зростання курсу Євро стосовно американського долара і негативно позначиться на доходах європейських експортерів.
"Сьогоднішнє рішення, яке прийматиметься ЄЦБ, буде непростим, оскільки у фінансовому світі з'явилися перспективи "зайвих" принаймні для ЄС американських доларів, і ми очікуємо внесення коректив у майбутню стратегію роботи ЄЦБ у напрямку стабілізації економічної ситуації" , вважають учасники та аналітики нашого проекту.
Тим не менш, в останніх коментарях президент ЄЦБ давав зрозуміти, що очікуване раніше рішення Федеральної Резервної системи США не вплине на програму поступового згортання стимулюючих програм, незважаючи на те, що деякі політики і економісти висловлюють побоювання щодо ризиків, які можуть виникнути на тривалий період. Вже сьогодні Єдина європейська валюта досягла дев'ятимісячного максимуму проти американської валюти і подальше посилення монетарної політики з боку ЄЦБ може призвести до ще більшого зміцнення євро.
Відразу після оголошення рішення ФРС євро досяг рівня $ 1.41 і за останні 6 місяців зріс приблизно на 18, а багато банків вже змінили свої прогнози і відзначають, що до кінця року пік зростання досягне позначки в 1.44 долара за один євро.
Як вважає більшість опитаних спостерігачів, ЄЦБ залишить сьогодні відсоткову ставку на колишньому рівні в 1%. Однак, незважаючи на те, що розмови і обговорення активно ведуться навколо сьогоднішнього рішення в Європі, треба відзначити, що політика ЄС в цьому плані не надто агресивна, якщо врахувати нещодавнє підвищення відсоткових ставок Банку Австралії та Індії. Побоювання інфляції і зростання експорту при малих потужностях змусили уряди цих країн вжити заходів щодо охолодження і підвищити відсоткові ставки.
Останні економічні показники, які виходять в Європі, вже не демонструють стрімкого зростання, як це було ще в другому кварталі. Тиск на експортерів через зростання євро призвели до недоотримання доходу в казну і Європа, у кінцевому рахунку, може стати одним із заручників політики ФРС. Чутки про валютні війни і неузгодженість роботи голів Центральних банків і міністрів фінансів двадцятки можуть призвести до того, що деякі несподівані рішення, що приймаються окремими країнами, будуть заважати відновленню інших економік світу. Цього і побоюються аналітики й економісти останнім часом.
На наш погляд ФРС і ЄЦБ працюють прямо протилежно в даній ситуації і така ситуація шкодить обом країнам. У свою чергу якщо в США такі заходи це необхідний крок, то в Європі лідери низки країн категорично проти тривалого утримання відсоткових ставок на гранично низькому рівні і чекають змін уже в першому кварталі майбутнього року.
Так само немає впевненості в тому, що сильний євро зможе обмежити інфляцію в Європі та подальше посилення позитивно вплине на перебіг подій в економіці. Інвестори, які звикли до стратегії захисту активів у сировинних ринках, цілком можуть використати ринок нафти і металу з метою неагресивного заробітку, оскільки попит на сировину з боку країн з економікою, що розвивається продовжує посилюватися. Тому показник інфляції через зростання цін на нафту в жовтні виявився найвищим майже за два роки і склав рівень близько 2% і ЄЦБ варто задуматися і про це.
Гарантій підвищення відсоткових ставок ЄЦБ найближчим часом ніхто дати не може, але в разі якщо інфляція буде вище 2%, Європейський Центральний Банк, найімовірніше, буде знову шукати способи боротьби з інфляційним тиском.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас