Банкам бракує капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам бракує капіталу

Казна та Політика
908
Аналітики Fitch оцінюють обсяг потенційно проблемних боргів 12 найбільших українських банків на рівні 56,4%. Найбільші проблеми можуть відчувати Укрексімбанк та Ощадбанк: 40-45% їхніх кредитних портфелів можуть виявитися проблемними.
Звіт Fitch складно назвати оптимістичним. Банківське кредитування на нулі (за винятком корпоративного кредитування, в основному підтримуваного держбанками), рівень доларизації кредитних портфелів величезний (по роздрібних кредитах - на рівні 72% портфеля, причому цей показник не змінювався з початку кризи). При цьому банки неохоче списують проблемні борги, а кредити будівельним компаніям і ритейлу (найбільш проблемні сектори економіки) як і раніше займають значну частину активів.
Обсяг проблемних боргів у банках збільшується: 18% кредитного портфеля за підсумками першого півріччя (кредити, які не погашаються протягом 90 днів). Обсяг реструктуризованих боргів - 38%. У цілому обсяг проблемних боргів Fitch оцінює на рівні 56,4% (з урахуванням прострочення на 30 днів, на 90 днів і реструктуризованих кредитів).
Втім, це дані по 12 банках, аналізованих Fitch і отримують рейтинг агентства (УкрСиббанк, Укрсоцбанк, ВТБ, банк "Форум", Правекс-Банк, "ПроКредит Банк", Укрексімбанк, Ощадбанк, ПриватБанк, банк "Південний", банк "Хрещатик", Індустріалбанк). У цілому ж по банківській системі ситуація може бути навіть гіршою.
У коментарі керуючий директор Fitch Ratings Джеймс Уотсон (московський офіс) повідомив, що з початку кризи банкам потрібна докапіталізація на суму приблизно 150 млрд. грн. "Відтоді наші оцінки не змінилися. З третього кварталу 2008 р. до кінця першого півріччя 2010 р. у банківську систему надійшов новий капітал на 86 млрд. грн. Також деякі банки проводили додемісії акцій в другому півріччі. У 2011 р. очікуються вливання капіталу в банки", - говорить Джеймс Уотсон.
Таким чином, виходячи з розрахунків Fitch, на даний момент українській банківській системі необхідно 60-70 млрд. грн. додаткових вливань капіталу.
При цьому адекватність регулятивного капіталу банків залишається в принципі прийнятною лише за рахунок того, що фінустанови досить повільно і неохоче формують резерви під проблемні борги, вважаючи за краще відкладати вирішення цієї проблеми на майбутнє (за даними НБУ, офіційний рівень "проблемки" - всього 11,6% кредитного портфеля).
До речі, найбільший приріст резервів за проблемними активами Fitch прогнозує для державних Укрексімбанку та Ощадбанку (хоча на даний час рівень резервування в цих банках - всього близько 10%). За розрахунками Fitch, потенційно близько 40-45% їхнього кредитного портфеля можуть виявитися проблемними (на підставі даних за перше півріччя 2010 р.).
За словами одного з фінансових аналітиків, у нього довіри дані про додаткову капіталізацію банківської системи не викликають. "Українським банкам зараз необхідна докапіталізація в 2 рази більше озвученої агентством Fitch суми", - говорить він. Експерт обґрунтовує свої розрахунки тим, що проблемні роздрібні кредити в основній своїй масі не будуть повернуті банкам: на даний час ситуація на ринку праці не вселяє оптимізму, зарплати другий рік залишаються на докризовому рівні, незважаючи на двозначну інфляцію. "Втім, великий бізнес поступово буде віддавати борги, компанії виходять з кризи, багато з них припинили працювати собі в збиток", - говорить фахівець. Щоправда, процес повернення проблемних кредитів корпоративними клієнтами затягнеться аж на два-три роки.
На думку Джеймса Уотсона, в наступному році не очікується істотної кредитної активності банків. "Кредитний портфель буде зростати невисокими темпами", - говорить він. Втім, і відтоку депозитів не очікується: на системному рівні передумов для цього Fitch не бачить.
Анастасія Головач вважає, що 2010 р. став переломним для українського банківського сектора. "Ситуація з ліквідністю значно покращилася. І хоча в офіційній звітності банків рівень проблемних боргів збільшується, це не говорить про те, що позичальники цього року гірше платять по боргах. Просто банки поступово відображають проблемні кредити в своїй звітності", - говорить вона. Експерт припускає, що наступного року продовжиться поступове відновлення банківської системи. "Однак говорити про те, що навіть великі банки вже не потребують докапіталізації, все-таки передчасно. Ми вважаємо, що потреби в докапіталізації банків у цьому році трохи нижчі, ніж у минулому, і в великих банках цей процес пройде практично безболісно. Тоді як для дрібних банків це (докапіталізація) може залишатися проблемою. Не виключено, що в 2011-му буде низка банкрутств дрібних банків", - говорить Анастасія Головач.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас