Вступати за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступати за новими правилами

Казна та Політика
777
Наступного літа призерам олімпіад та золотим медалістам повернуть пільги при зарахуванні до ВНЗ, а серед майбутніх магістрів рекордно зросте кількість контрактників.
Про це йдеться в нових правилах прийому до вищих навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки України.
Як і обіцяли в міністерстві, остаточний варіант нових Умов прийому до вузів був оприлюднений до 1 листопада: документ запропонували для громадського обговорення у вересні і затвердили 18 жовтня. Однак для публіки його відкрили лише вчора. Зараз ці правила передані в Міністерство юстиції для реєстрації. У тому, що їх там завізують, сумнівів немає. Якщо вірити Міносвіти, під час громадського обговорення до проекту Умов надійшло близько 600 зауважень студентів, викладачів, приймальних комісій, громадських організацій та інших причетних осіб. Але в документі, переданому для реєстрації, всього 16 нововведень в порівнянні з правилами прийому, застосованими цього року. Зміни стосуються термінів подачі документів, порядку проведення випробувань та зарахування абітурієнтів, а також вводять нові правила формування рейтингу майбутніх студентів.
Розпечений липень
Учасники вступної кампанії-2010 надовго запам'ятають добові черги під час прийому документів і плутанину зі списками, рейтингами, атестатами та середніми балами. Цього року прорахунки з часом, схоже, будуть ліквідовані. Нові Умови прийому передбачають початок прийому документів 1 липня. Остаточні ж списки бажаючих вчитися приймальні комісії мають сформувати не пізніше 1 серпня, тож головні перипетії вступної кампанії обмежаться липнем.
Приймальні комісії поставлені в суворі рамки: остаточні списки зарахованих повинні бути сформовані не пізніше 10 серпня, контрактникам доведеться почекати до 25 серпня.
Отже, в перший день після закінчення прийому документів комісія складає рейтинг і список рекомендованих до зарахування. В абітурієнтів є п'ять днів, щоб подумати і надати оригінал атестата про середню освіту. Ті, хто не встиг або передумав, на п'ятий день - шостого серпня - будуть викреслені зі списку, на їхнє місце стануть наступні за рейтингом. В учасників другого списку на подачу документів - всього два дні. Вже дев'ятого серпня приймальна комісія складає остаточний список першокурсників.
Згідно з документом, приймальна комісія тепер зобов'язана негайно публікувати всі рішення, що стосуються абітурієнтів: у день прийняття чи не пізніше наступного робочого дня. Дізнатися про вердикт можна буде не тільки зі стендів в університетських коридорах, а й на офіційних веб-сайтах вузів.
Як і в минулому році, у 2011-му одночасно документи можна подавати до п'яти вузів на денну форму навчання і в таку ж кількість - на заочну. І в кожному - на три спеціальності.
Практикум з математики
Основною інтригою майбутньої вступної кампанії буде підрахунок і формування рейтингу абітурієнтів. З одного боку, комісії повинні заздалегідь опублікувати алгоритм обчислення остаточного бала. З іншого боку, є декілька нюансів, які зводять нанівець і зовнішнє тестування, і взагалі поняття рейтингу.
Згідно з Умовами, конкурсний бал обчислюють "шляхом підсумовування балів сертифікату з конкурсних предметів та середнього бала документа про повну середню освіту, а також додаткових балів, передбачених Умовами". Таким чином, незалежне зовнішнє тестування займає в рейтинговій оцінці чи не половину від загального бала.
Міносвіти вже підготувало таблицю для перерахунку 12-бальної шкільної системи у 200-бальну шкалу. За нею будь-який школяр незалежно від середнього балу в школі отримує як мінімум 106 рейтингових балів (шкільна "одиниця"), максимум - 200 (кругла "12"). Крім того, зі школи діти принесуть ще дипломи про участь у предметних олімпіадах, конкурсах Малої Академії наук і отримають за це бонуси. Переможцям олімпіад додатково нараховують 50 конкурсних балів, які зайняли другі місця - 40, за треті - 30 балів.
Творчий конкурс, що проводиться самим вузом, теж будуть оцінювати за 200-бальною шкалою. І якщо раніше школярі, які набрали менше 124 балів на ЗНО (шкільні 4 бали), взагалі не могли брати участі в конкурсі на бюджетні місця, то тепер і цю норму знято. В Міносвіти вважають: якщо дитина талановита і набрала на творчому конкурсі вузу не менше 170 балів, що досить багато, то нехай вона і зовсім не вміє читати, - її треба допустити до конкурсу. Ось який "благодатний" ґрунт для вирощування корупційних схем!
Одним з останніх цвяхів, забитих у труну зовнішнього тестування, став дозвіл подавати сертифікати тестів минулих років, починаючи з 2008 року. Чи треба говорити, що складність завдань у різні роки може відрізнятися, як і рівень підготовки того чи іншого покоління випускників. Але тепер всі вони вишикувані в одну шеренгу.
Тим же, хто отримав середню освіту до 2007-го, самим вибирати, як чинити - здавати іспити чи тестування. "Закон не має зворотної сили. Якщо Конституція і весь комплекс громадянських прав, на якому будується будь-яка цивілізована держава, видала цій людині - а таких мільйони - атестат про повну середню освіту, то ніхто не має права в зворотному порядку вас або будь-кого позбавити права на цей атестат", - сказав Дмитро Табачник, міністр освіти і науки України.
Тримай кишеню ширше
Нові Умови дають вузам можливість додаткового заробітку. У проекті вводяться бонусні бали не лише для призерів предметних олімпіад: плюс 20 балів отримає кожен абітурієнт, який закінчив підготовчі курси у вузі. З однією лише умовою: вуз повинен отримати ліцензію на проведення таких курсів, а самі заняття мають тривати не менше трьох місяців і складатися з 150 годин аудиторної роботи. Зрозуміло, підготовчі курси в університетах вже давно не безкоштовні. Експерт ГО "Центр освітнього моніторингу" Лілія Гриневич вважає, що за успішне проходження підготовчих курсів бали давати не можна, тому що фактично абітурієнт купує собі прерогативу - ясна річ, не всі підуть на курси за знаннями, багато хто - за додатковими 20 балами.
Окремо зазначено, що абітурієнти з повною середньою освітою (11 класів) можуть отримувати вищу освіту на основі атестата про базову середню освіту (9 класів) тільки "за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб". Тобто одинадцятикласник вже не зможе вступити до коледжу або технікуму (вузи I-II рівня акредитації) без контракту. Те ж сказано і про фахівців, які захочуть вступити до магістратури.
Дрібниці життя
У нових Умовах є ще кілька цікавих пунктів. Так, наприклад, для вступників на п'ятий курс до магістратури став обов'язковим іспит/тест з іноземної мови - і це незважаючи на те, що іноземні мови на багатьох спеціальностях викладають лише на перших двох курсах.
Для всіх абітурієнтів тепер буде доступна інформація про гуртожитки вузу. Якщо раніше університети були зобов'язані надавати місце, принаймні, соціально незахищеним випускникам, то тепер цим, схоже, знехтували: вуз разом з правилами прийому повинен публікувати дані про кількість місць у гуртожитку й умови проживання. А є де жити студенту, чи ні, - його власні проблеми: його попереджали.
Крім того, в нових Умовах скорочені підстави для цільового прийому до вузів: приймати для цільового навчання за окремим конкурсом можна лише військовослужбовців у військові ж вузи, а також людей, які проходять підготовку для роботи в сільській місцевості. Цей короткий список є вичерпним, хоча раніше в ньому був передбачений і окремий конкурс для громадян, які проходять навчання з подальшою роботою в зоні відчуження ЧАЕС.
І ще одне нововведення: на одну дошку з громадянами України під час вступу до вузів поставили іноземців. Вони й особи без громадянства, проживаючи в Україні постійно, більше не можуть вступати до вузів у порядку, передбаченому для іноземців. Тож і іноземцям доведеться надати атестат про середню освіту і сертифікат зовнішнього тестування.
Давати Умовам остаточну оцінку ще рано: врешті-решт, Міністерство дає вузам навіть свободу змінювати правила вступу, хоч і за попереднім погодженням з відомством. Тому всі нюанси виявить лише сама вступна кампанія. Але вже зараз зрозуміло, що майбутній липень для випускників буде спекотнішим, ніж зазвичай.
Ольга Покотило
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас