Єврокомісія розробила стандарти поховання ядерних відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія розробила стандарти поховання ядерних відходів

Енергетика
98
Європейська комісія запропонувала проект директиви, що передбачає введення стандартів безпеки для створення постійних сховищ відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів. Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.
"Безпека турбує всіх громадян і всі країни ЄС, чи є вони прихильниками чи противниками ядерної енергетики. Ми повинні забезпечити найвищі стандарти безпеки у світі, щоб захистити наших громадян, нашу воду і нашу землю від радіоактивного забруднення", - заявив комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Уттінгер.
Проектом документа, зокрема, передбачається зобов'язати країни-члени ЄС протягом 4 років з моменту набрання директивою чинності розробити національні плани поховання ядерних відходів в рамках спільних для всіх країн-членів ЄС стандартів безпеки.
Національні програми повинні включати будівництво та управління підземними сховищами ядерних відходів, із зазначенням термінів такого будівництва та чіткої програми дій, оцінку фінансових витрат і обрані для цих цілей схеми фінансування.
При цьому, відповідно до проекту, Єврокомісія отримає право оцінювати національні програми і запропонувати державам-членам внести зміни до них. Передбачається також, що дві-три країни члени можуть об'єднуватися для створення спільних сховищ, а стандарти безпеки Міжнародного агентства з ядерної енергетики - будуть обов'язковими для виконання.
Єврокомісія також пояснює, що розробка проекту директиви викликана тим, що за 50 років з моменту запуску першого ядерного реактора в Європі, так і не було створено жодного постійного сховища відходів і, зокрема, відпрацьованого ядерного палива. У той же час, щороку кількість таких відходів у країнах-членах ЄС сягає 7 тис. кубічних метрів.
На сьогоднішній день 14 країн-членів ЄС з 27-ми мають атомні електростанції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас