У Білорусі розпочала роботу місія МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі розпочала роботу місія МВФ

171
У столиці Білорусі приступила до роботи оглядова місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Як пояснили в представництві МВФ у Мінську, мета щорічної місії полягає в огляді економічної політики країни за попередній рік та обговоренні з владою політики на 2011 рік і середньострокову перспективу (на найближчі 3-5 років).
Експерти МВФ, які пробудуть у Мінську до 16 листопада, зустрінуться з представниками білоруського Нацбанку, міністерств фінансів та економіки, а також з депутатами і обговорять з ними політику валютного курсу Білорусі, а також питання грошово-кредитної і податково-бюджетної політики. При цьому в представництві МВФ зазначили, що питання про нову програму кредитування stand-by розглядати не планується.
Агентство БелаПАН нагадує, що протягом двох останніх років Україна отримала від МВФ п'ять траншів кредиту за програмою stand-by. Загальна сума коштів, виділених фондом у рамках стабілізаційної програми, склала близько 3460 млн доларів. У Нацбанку відзначили, що програма stand-by зіграла одну з ключових ролей у справі стабілізації економіки Білорусі в 2009-10 роках.
Керівництво в Мінську поки не зверталося до МВФ з проханням про надання нового кредиту stand-by. Проте експерти вважають, що воно може зробити це вже на початку 2011 року через наростання макроекономічної нестабільності. Один з фахівців Сергій Чалий пояснив це тим, що Білорусь так і не досягла основної мети першої програми з МВФ - макростабілізації. "Навпаки, за останній рік ми досягли ще більших дисбалансів", - вважає він.
Чалий пояснює це безвідповідальною політикою влади. За його словами, "замість того, щоб розширювати коридор і виходити на вільне утворення курсу рубля, ми знову повернулися до фіксованого курсу. І якщо потенціал девальвації 2009 накопичувався з другої половини 2006 року, то потенціал наступної девальвації ми накопичили фактично за один рік", - констатував експерт.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас