МВФ ні за що не відмовиться від лаврів "рятівника України"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ ні за що не відмовиться від лаврів "рятівника України"?

498
Експерти не сумніваються, що Україна отримає черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це вони повідомили на прес-конференції.
"Практично однозначно зрозуміло, що Україна отримає черговий транш кредиту", - сказав фінансовий експерт Ерік Найман.
За його словами, МВФ не буде йти на "жорсткий опір в наданні кредиту", оскільки Україна сьогодні є свого роду зразком "порятунку Фондом окремо взятої країни".
Е.Найман відзначив, що українська влада досить успішно виконує всі вимоги МВФ, що збільшує шанси на продовження кредитування.
При цьому він визнав, що залишається ще низка питань, вирішити які за короткий час навряд чи вдасться. Це стосується проблеми відшкодування податку на додану вартість і підвищення пенсійного віку.
У свою чергу, заступник директора з наукової роботи Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валерій Новицький висловив упевненість, що Україна не матиме проблем з отриманням чергового траншу кредиту МВФ.
Він упевнений, що Міжнародному валютному фонду невигідно втрачати такого партнера, як Україна, оскільки сьогодні за загальним обсягом боргу перед МВФ Україна поступається тільки Румунії.
На думку В.Новицького, вимоги фонду щодо продовження кредитування України можна назвати ультиматумом, при цьому українська влада йде на його виконання, особливо не пручаючись. "Україна висить на гачку, і це йому (МВФ - ред.) вигідно", - вважає він.
У той же час, за словами В.Новицького, і самій українській владі може бути вигідний наявний стан, враховуючи відсутність програмно-цільового підходу до розвитку країни.
Зокрема, на думку В.Новицького, заяви представників влади про те, що із залучених коштів кредиту МВФ практично нічого не витрачено, говорять лише про те, що у влади немає чіткого плану інвестування в ті чи інші стратегічно важливі для країни галузі.
"Найгірше, що можна зробити з грошима МВФ, - це не витрачати їх, а зберігати як резерв, - зазначає В.Новицький. - Треба вкладати в реальний сектор економіки, при цьому дотримуючись цільового підходу, якого країні і бракує".
Експерт вважає, що МВФ не потрібна Україна як країна з сильною економікою, адже така країна вже не потребуватиме великих обсягів кредитної підтримки, а це означає, що фонд втратить стратегічного партнера, клієнта.
При цьому В.Новицький вважає, що, враховуючи обсяг боргу перед фондом і економічну ситуацію, що склалася в країні, Україні і МВФ ще довго будуть тісно співпрацювати. "Україна дуже щільно заковтнула гачок, на якому буде висіти ще років п'ятдесят, - зазначив він. - Але якщо ефективно використовувати гроші, то можна скоротити термін ув'язнення".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас