Зростання на 10 коп. ціни на бензин - це лише початок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання на 10 коп. ціни на бензин - це лише початок

Енергетика
1642
Є підстави вважати, що зростання цін на бензин 2 листопада на 10 копійок - це тільки початок, пише "Дело".
Відносна стабільність, хоч і на високих нотах, європейського ринку дається взнаки. Нафтовики поступово звикають працювати при поточних котируваннях, переключаючи увагу з ціни на забезпечення обсягів. Хороші вісті з Франції, де відновили роботу всі 12 НПЗ, також сприяли стабілізації ринку в єврозоні. Але напруга, як і раніше, залишається: близько 30% АЗС в країні знаходяться без палива. На тлі нестабільної ситуації ціна бареля нафти не опускається нижче 80 доларів. Так, 1 листопада Brent продавався за 84,2 долара за барель, а російський Urals - 83 долари за барель.
На ринку нафтопродуктів також спостерігалося відносне затишшя: паливо продавалося дорого. Бензин А-95 котирувався в районі 780 доларів за тонну, а дизпаливо - до 725 доларів за тонну.
Український ринок виглядав аморфно на тлі європейських баталій. Невеликі коливання цін не викликали зайвих питань з боку покупців і оптовиків, які почали звикати до стабільних і високих цін на внутрішньому ринку. Кременчуцький НПЗ лише раз нагадав про себе за тиждень, коли у вівторок, 26 жовтня, підвищив вартість бензинів на 50 гривень за тонну. Прайс "Укртатнафти" виглядав наступним чином (гривні за тонну): А-76 - 8,7 тисячі, А-92 - 8,8 тисячі, А-95 - 8,95 тисячі, дизпаливо - 7,65 тисячі
При цьому трейдери очікують появи нових продуктів. Незабаром Кременчуцький НПЗ почне виробництво зимового дизпалива. На даний момент попит спостерігається лише в межах Полтавської області, в інших регіонах дуже складно конкурувати з розрахунком вартості при транспортуванні.
Стабілізація оптових цін дозволила роздрібним операторам в спокійній обстановці посидіти й обговорити ситуацію, що склалася. Незважаючи на муки одних, деякі оператори ринку продовжували в кінці жовтня знижувати ціни. Так, у середу, 27 жовтня, столична "БРСМ-Нафта" знизила вартість А-95 на 4 копійки - до 7,34 гривні за літр, дизпаливо коштувало в оператора 6,69 гривні за літр. Розрив з "Укрнафтою" склав 4 копійки за літр на "дев'яносто п'ятий" і 9 копійок за літр на дизпаливо. Компанія MC-Oil (вона ж "Фактор") підняла вартість А-95 і дизпалива на 10 копійок - до відміток 7,40 і 6,80 гривні за літр відповідно.
У п'ятницю, 29 жовтня, здали нерви у менеджерів двох мереж - національного оператора "Галнафтогаз" та регіональної миколаївської мережі "Ранг". На АЗС "ОККО" (бренд "Галнафтогазу") вгору піднявся бензин А-92 - на 4 копійки, до 7,34 гривні за літр. Разом з тим "Галнафтогаз" припинив реалізацію бензину А-98 на АЗС по всій країні. Після проведеного аналізу в компанії дійшли до висновку, що треба звільнити місце під брендовий продукт, а саме Pulls ДП, надходження якого на заправки розпочнеться зі столичного регіону в листопаді.
Настрій ритейлерів був беззаперечним: пересидіти вибори і День автомобіліста і йти вгору по ціні. Сказано - зроблено: у ніч з 1 на 2 листопада до цінників на стелі потягнулася рука операторів "ТНК" і Shell. Представники "ТНК" консервативно приплюсували 10 копійок за літр до всіх палив, а збільшення цін на 10 коп. на "станціях з черепашкою" торкнулося всіх нафтопродуктів, крім бензину А-92.
Втім, є підстави думати, що зростання на 10 коп. з 2 листопада - це лише початок. Ринок пильно дивиться на "зелені" (WOG та "ОККО") і "сині" - "приватівські" заправки. Саме від руху на стелах національних операторів залежить поведінка багатьох регіональних мереж.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас