"Ъ": Зарплату виплатять майном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зарплату виплатять майном

Казна та Політика
551
Як стало відомо "Комерсант-Україна", Фонд державного майна розробив механізм, що дозволяє держпідприємствам, що не підлягають приватизації, погашати борги із заробітної платі за рахунок продажу непрофільного майна. Однак експерти побоюються, що подібні ініціативи можуть стати передумовою для тіньової приватизації держвласності.
Вчора у розпорядженні опинився текст законопроекту, який у разі його прийняття дозволить держкомпаніям, що не підлягають приватизації, продавати своє майно. Документ, розроблений Фондом державного майна (ФДМ) після указу президента Віктора Януковича про погашення заборгованості із заробітної плати, відправлений на схвалення до профільних міністерств і відомств віце-прем'єром Сергієм Тігіпком. Законопроектом передбачається, що господарські організації, що знаходяться на балансі об'єктів, що не підлягають приватизації, зможуть продавати майно, яке внесено до їх статутного капіталу.
У пояснювальній записці ФДМ зазначає, що продаж майна, що знаходиться на балансі підприємства, "може стати єдиним джерелом коштів для погашення боргів із зарплати". При цьому підприємству буде дозволено реалізувати тільки власність, яка "не має суттєвого впливу на його господарську діяльність".
Відомства, які керують підприємствами, зможуть дозволити продаж майна тільки в тому випадку, якщо виручені кошти будуть спрямовані виключно на погашення боргів із зарплати. Однак у документі не прописані критерії, що дозволяють визначити категорію майна, а також не вказані органи, які будуть проводити його оцінку. "До нашої компетенцію не входить вироблення критеріїв, що визначають категорію майна, оскільки фонд керує тільки підприємствами, що підлягають приватизації", - заявило джерело у ФДМ. Учасники ринку говорять, що очікують прийняття такого законопроекту. "На балансі спиртових заводів знаходиться досить велика кількість майна, яке не бере участі у циклі виробництва спирту. Таким майном можуть бути застарілі залізничні цистерни, на ремонт яких у заводу немає коштів, а законом заборонено їх продавати або здавати в оренду. Продаж 15 таких цистерн, наприклад, міг би дозволити Лохвицькому спирткомбінату покрити близько 3,5 млн грн заборгованості із заробітної плати ", - вважає генеральний директор держпідприємства "Укрспирт" Ігор Сухоносов.
За словами начальника Одеського морського торгового порту Миколи Павлюка, запропонований механізм зацікавить держпідприємства, коли будуть чітко прописані критерії майна, що істотно не впливає на їх діяльність. "Таке формулювання несе в собі загрозу розпродажу ефективного майна підприємства під виглядом списання боргів із зарплати", - зазначив він. Партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський вважає, що підприємство може продавати лише те майно, яке не використовується у виробництві або застаріле обладнання: "ФДМ необхідно прописати правила та критерії оцінки такого майна, а також встановити фінансові бар'єри, які виключать тіньову складову.
Наприклад, визначити у процентному співвідношенні граничну вартість майна відносно вартості всіх активів. У випадку, якщо вона перевищує встановлений бар'єр, майно не може бути реалізоване". Старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко говорить: "Я не стикався з таким формулюванням визначення непотрібного підприємству майна. Якщо не внести відповідні уточнення і прийняти законопроект у цій редакції, то ризик створення передумов для тіньової приватизації буде досить високим".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас