Нова зірка дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова зірка дефолту

Казна та Політика
4567
Інвесторів охопив страх зриву зобов'язань із суверенних боргів Ірландії. Вчора страховка від дефолту - п'ятирічні свопи "кредит-дефолт" зросли на 27 базисних пунктів, відновивши рекорд в 525 б. п. Спред між 10-річними облігаціями Ірландії і Німеччини став максимальним за всю історію фондового ринку єврозони і досяг 487 би. п. Навіть у Греції на піку побоювань дефолту в квітні не було такої різниці, зазначає Сантьяго Лопез Діаз з Credit Suisse. "Ринок не знає, що відбуватиметься з довгостроковими зобов'язаннями, і вимагає більшої винагороди за ризик", - говорить Гері Дженкінс із Evolution Securities.
За оцінками уряду Ірландії, дефіцит бюджету країни поб'є в 2010 р. рекорд єврозони і складе 32% ВВП (14,3% - в 2009 р., дані Євростату).
На викуп банківської системи Ірландії може знадобитись 50 млрд євро, оцінив центробанк країни, розмір ліквідних резервів складає близько 20 млрд євро.
Країна своєчасно заплатить за рахунками, заявив міністр фінансів Брайан Леніхан, пообіцявши представити на початку грудня чотирирічний план зменшення дефіциту бюджету до 3% до 2014 р. Якщо бюджет виявиться непереконливим, Євросоюз і МВФ управлятимуть фінансами Ірландії вже в лютому, попередив Колм Маккарті з UCD. Згідноз опитуванням Quantum Research, 64% респондентів упевнені, що Ірландії знадобиться зовнішнє управління МВФ і ЄС в 2011 р.
Щоб уникнути дефолту, Дубліну потрібно зайняти близько 5 млрд євро в січні - лютому, підрахував Маккарті: "Кредитори можуть не захотіти надавати країні гроші". Ірландії, швидше за все, вдасться уникнути дефолту завдяки перевазі національних інвесторів в капіталі банків і пенсійних фондів, заспокоює інвесторів агентство Moody’s. "Ірландія - не єдина: у тому ж човні Португалія, Греція і Іспанія, і будь-яке невиконання зобов'язань однієї з країн запустить ланцюжок невиплати боргів в периферійній Європі", - зазначають аналітики Economist Intelligence Unit. "Вірогідність зриву суверенних зобов'язань у великих економіках ЄС досить низька", - зазначив натомість керуючий директор Moody’s Деніел Макговерн. Ринок закладається на реструктуризацію зобов'язань в ЄС, вважає Роб Девідсон з Alliance Trust Asset Management.
Глави урядів ЄС минулого тижня домовилися про створення антикризового фонду, який вирішуватиме проблеми суверенних боргів і надаватиме кошти в разі неможливості позичати на ринку. Планується, що МВФ стане одним із розпорядників фонду. Але в обмін на допомогу країнам з великим боргом загрожує позбавлення права голосу в управлінні економікою ЄС.
Поява страхового інструменту підтверджує неминучість дефолту і реструктуризацію зобов'язань, зазначає Дженкінс з Evolution Securities. Напруження вартості боргу минулого тижня спрогнозував президент європейського ЦБ Жан-Клод Тріше: "Створення наднаціонального фонду допомоги збільшить вартість позик". Рішення саміту ЄС про створення загальноєвропейського фонду допомоги не зняло, а, навпроти, посилило побоювання інвесторів, зазначають в Economist Intelligence Unit.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас