Списати не вийде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Списати не вийде

Валюта
2040
Банкіри говорять, що масового зменшення прострочення не очікується: багатьом банкам з іноземним капіталом материнські компанії заборонили списувати борги.
Постанова a href="http://organizations.finance.ua/ru/info/-/7oiylpmiow8iy1smact" target="_blank">НБУ № 424, яка набуде чинності з 7 листопада 2010 р ., передбачає спрощення процедури списання проблемної кредитної заборгованості. Тепер банки мають право самостійно списати безнадійну кредитну заборгованість за рахунок сформованого ними раніше резерву із кредиту. Під "безнадійною заборгованістю" маються на увазі, по-перше, кредити, видані населенню і компаніям, фінансовий стан яких є незадовільним (як для фізичних, так і для юросіб) або нестабільним (тільки для фізосіб), і, по-друге, якщо прострочення із платежів становить більше 90 днів.
Примітно, що НБУ визнає за банками право вимагати від позичальників повернути кредит, навіть якщо позика вже списана. "Банк повинен вживати заходів щодо відшкодування списаної за рахунок резерву безнадійної заборгованості, у тому числі шляхом проведення претензійно-позовної роботи", - говориться у постанові. Нацбанк очікує, що нововведення поліпшить можливості банків здійснювати кредитну підтримку економіки Україні.
На думку першого віце-президента Асоціації українських банків Володимира Бондаря, зараз система списання заборгованості дуже забюрократизована, і її спрощення дійсно необхідне для поліпшення стану та розвитку банківської системи. "Те, що НБУ дійсно вирішив полегшити порядок списання, ми (асоціація) тільки вітаємо", - говорить він.
За словами аналітика ІК "БГ Капітал" Віталія Ваврищука, постанова про списання безнадійної заборгованості за кредитами - це, по суті, те, про що комерційні банки і просили НБУ. "Це потрібно банкам, у яких є необхідність списати кредити, під які вони сформували 100% резервів. Завдяки списанню зменшується сума резервів, але все це не впливає на поточні показники роботи банку. Списання кредитів з балансу підвищить адекватність капіталу банку", - говорить аналітик "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
Нагадаємо, раніше для списання простроченої заборгованості банки повинні були пройти досить тривалу процедуру стягнення заборгованості та судових розглядів, щоб згодом довести Податковій адміністрації, що кредит списаний мотивовано, і банк зробив все можливе, щоб повернути кредит. Тепер процедура істотно спростилась. "Однак можна припустити, що тепер увага податкових органів зміститься у бік перевірки внутрішнього стану самих банків - останнім надано права визначати, чи є кредит безнадійним. Не виключено, що тепер податкова буде більш ретельно перевіряти внутрішні банківські норми на предмет їх відповідності баченню фіскальних органів ", - припускає Іван Угляниця, старший аналітик компанії DCH Investment Management (компанія управляє активами Олександра Ярославського, в тому числі пакетом акцій УкрСиббанку).
Неофіційно банкіри говорять, що не будуть масово списувати борги, оскільки в цьому випадку їм доведеться нести досить високе фіскальне навантаження. "Сьогодні, навіть якщо я бачу, що людина реально не може повернути борг, я не можу його списати. Оскільки для позичальника це буде подарунок, з якого я, як податковий агент, повинен списати 15% податку і знову заплатити 25% податку на прибуток (з суми вивільнених резервів) ", - заявляв раніше голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. 25% - відкладені податкові зобов'язання банку, які виникли при формуванні резервів, і з ними банкіри не сперечаються. 15% - податок на доходи фізосіб, який утворюється при списанні прострочення (фізособа отримує кредит безоплатно, а значить, це його дохід). Разом - 40% податкових платежів із суми списаного кредиту.
"Сплата банками 15% податку на доходи фізосіб категорично неприйнятна, оскільки той, хто отримує дохід - той і повинен платити податок", - говорить член правління "ОТП Банку", який відповідає за ризик-менеджмент, Михайло Кузьмін. Але формально банк - податковий агент, а тому зобов'язаний відзвітувати перед податковою.
За словами Кузьміна, банкам вигідніше продавати кредити. А списання невигідне, оскільки вони отримують збитки (як мінімум за рахунок сплати податку на доходи фізосіб). "Цього року ринок факторингу активізувався, і в 2011-у він буде повністю сформований", - прогнозує Михайло Кузьмін. Факторингові компанії зрозуміли, що цей бізнес дійсно привабливий, і сьогодні купують не тільки беззаставні кредити, але і заставні, дисконти з яких невеликі.
До того ж, за словами одного з голів правління банків з іноземним капіталом, багатьом зарубіжним банкам материнські компанії заборонили списувати заборгованість. "Ми можемо її тільки продавати. І продаємо, власне, своїй же факторинговій компанії", - говорить він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас