США можуть відпустити долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть відпустити долар

Валюта
2838
Найближчим часом Комітет із операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи (ФРС; центробанк США) може оголосити про пом'якшення кредитно-грошової політики, аби стимулювати зростання економіки країни.
Результатом цих заходів має стати зниження обмінного курсу долара США відносно основних світових валют, яке принесе вигоди американським експортерам. Такі дії ФРС нададуть матимуть небажану дію на європейські та азійські валюти і призведуть до зменшення конкурентоздатності товарів з Азії і Європи.
Уряд готовий вдатись до нових економічних стимул-реакцій, оскільки темпи відновлення економіки США після кризи залишаються повільними. Міністерство торгівлі США повідомило, що в липні-вересні 2010 р. ВВП США збільшився лише на 2% після зростання в другому кварталі на 1,7%. Одним із чинників прискорення зростання ВВП стали витрати американських домогосподарств, які збільшилися на 2,6%, що стало найбільшим зростанням цього показника з кінця 2006 р. Проте у вересні 2010 р. особисті витрати населення США виявилися нижчими за очікування через скорочення доходів вперше більш ніж за рік. Вони збільшилися лише на +0,2% при прогнозі +0,4%. При цьому саме на споживчі витрати припадає 70% всієї економічної активності у США.
Відновлення економіки США в третьому кварталі 2010 р. також підтримало збільшення складських запасів на $115,5 млрд. "Без врахування цього показника зростання американської економіки сповільнилося б із 0,9% в другому кварталі до 0,6% - в третьому", - говорить економіст банку UniCredit Харм Бандхольц. У жовтні 2010 р. індекс PMI, що відображає активність у виробничому секторі економіки США, склав 56,9 пунктів у порівнянні з 54,4 пунктами місяцем раніше. Економісти чекали скорочення індексу PMI до 54,0 пунктів. Згідно з опитуванням 43 провідних економістів США, проведеним Associated Press, ВВП США в четвертому кварталі зросте на 2,4%. За підсумками всього 2010 р. економіка США збільшиться на 2,6%, а в 2011 р. - на 2,7%.
Ринок праці в США залишається слабким, рівень безробіття складає 9,6%. У жовтні індекс зайнятості у виробничому секторі збільшився до 57,7 пунктів у порівнянні з 56,5 пунктами у вересні. В той же час, аби зменшити рівень безробіття хоч би на 1%, ВВП США повинен збільшуватися на 5% на рік. І саме зниження рівня безробіття вважає метою своєї політики глава ФРС Бен Бернанке, готовий робити для прискорення зростання ВВП все можливе.
Виступ Бена Бернанке за підсумками засідання ФРС заплановано на 3 листопада на 14:15 у Вашингтоні. Передбачається, що результатом засідання Комітету з операцій на відкритому ринку може стати рішення про початок другого етапу валютного стимулювання і кількісного пом'якшення, що передбачає викуп з ринку державних облігацій СШАта інших активів.
Оцінки аналітиків відносно розміру грошової маси, яку віллє ФРС в економіку, варіюються в діапазоні від $500 млрд. до $2 трлн. Економісти Bank of America Merril Lynch прогнозують, що ФРС вирішить скупити облігації на $1 трлн., натомість аналітики Goldman Sachs розраховують, що на скупку держоблігацій ФРС направить $2 трлн. Президент Федерального резервного банку Нью-Йорка Уїльям Дадлі заявив, що скупка держоблігацій США на $500 млрд. для економіки країни означає приблизно те саме, що зниження відсоткової ставки на 0,5-0,75%.
Ослаблення долара США неминуче зміцнить європейські валюти і японську єну. Тому дії ФРС із насичення економіки країни грошовою масою можуть не лише серйозно ослабити долар США, але і вплинути на бажання інших центробанків світу ввести заходи стимулювання для своїх економік. Тому після ФРС засідання проведуть всі провідні центробанки світу. Через 18 годин після виступу Бена Бернанке відбудеться засідання Банку Англії. Рішення Європейського центрального банку буде оголошено через 45 хвилин після того, як стануть відомі зміни в політиці Банку Англії, а керівництво Банку Японії завершить своє засідання 5 листопада.
Впливовий американський фінансовий аналітик Біл Гросс вважає, що долар США в найближчі декілька років знеціниться на 20%, якщо ФРС США продовжить дії із ослаблення кредитно-грошової політики. На думку економіста, збільшення доларової маси загрожує "зниженням цінності долара в рамках пропозиції валюти на світовому рівні". "Ослаблення кредитно-грошової політики не лише призводить до появи більшої кількості доларів, але і до зниження прибутковості, яку отримують із них інвестори. Крім того, валютне стимулювання викликає небажання зарубіжних інвесторів бути тримачами доларів за поточними цінами або в поточній формі", - вважає Гросс.
Інші економісти зазначають, що падіння долара США на 20% не стане чимось надзвичайним. Так, з червня по середину жовтня долар США знизився до євро на 19%, а з 2002 р. по кінець 2004 р. зниження курсу долара до євро склало на 62%.
Економісти попереджають про реакцію у відповідь на зниження долара США з боку європейців і азіатів. "Пом'якшення грошово-кредитної політики США створює додатковий тиск на решту країн. Подальше ослаблення долара посилить фінансову ситуацію за межами США", - говорить старший глобальний економіст банку Goldman Sachs Group в Нью-Йорку Домінік Уілсон.
Скоординовані засідання центробанків найбільших економік світу можуть стати одним із найяскравіших прикладів одночасних дій зі зміни монетарної політики. Так було вже в жовтні 2008 р., коли провідні центробанки світу, за винятком Банку Японії, одночасно знизили ключові відсоткові ставки.
Професор нью-йоркського університету Нуріель Рубіні вважає, що за допомогою очікуваної програми зі скуповування держборгу ФРС зможе лише пом'якшити проблеми економіки США, але не усунути їх повністю. Рубіні стверджує, що через бюджетні проблеми окремих штатів, економіці США може загрожувати період стагнації, подібний до того, який пережила Японія. При цьому мляве зростання економіки США, яке спостерігається зараз, може поєднуватись із високим безробіттям і загрозою дефляції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас