"Ъ": Зерно виграло аукціон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зерно виграло аукціон

Аграрний ринок
532
Відповідний законопроект про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" вчора був схвалений Верховною Радою у першому читанні. Ще 20 жовтня депутати відмовилися розглядати цей документ і включати його до порядку денного. За словами голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, ситуація змінилася, коли втрутився прем'єр-міністр Микола Азаров. Те, що Кабмін змінив позицію, вирішивши підтримати принцип продажу квот на аукціонах, стало важливим чинником, котрий вплинув на рішення депутатів щодо законопроекту, погоджується народний депутат Інна Богословська (Партія регіонів). За її словами, немає сумнівів у тому, що документ буде прийнятий і в другому читанні. Азаров попросив парламентарів схвалити поправки до закону в минулий четвер.
Перші аукціони з продажу експортних квот будуть проведені відразу після того, як законопроект набуде чинності. Вони будуть здійснюватися відкрито на Аграрній біржі, розповів Бродський: "У них зможуть взяти участь усі бажаючі, як резиденти, так і нерезиденти, які володіють зерновими або зовнішньоекономічними контрактами на їх постачання". Повідомити стартову ціну він відмовився, пояснивши, що це питання ще не обговорювалося. Раніше віце-прем'єр Борис Колесников пропонував встановити стартову ціну за право експорту тонни пшениці $ 30.
Нагадаємо, на початку жовтня Кабмін встановив на період до 31 грудня цього року квоти на експорт з України пшениці і суміші пшениці і жита (меслину) в обсязі 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн т, ячменю - 200 тис. т, жита і гречки - по 1 тис. т. Тоді ж Колесников заявив, що уряд прийме рішення продавати квоти на аукціонах. За його словами, в цьому випадку весь їх обсяг зможуть викупити японські компанії, які висловили зацікавленість в цьому під час візиту до України.
Проти продажу квот на аукціонах виступили Віктор Слаута, який тоді обіймав посаду віце-прем'єра з питань аграрної політики і міністр агрополітики Микола Присяжнюк. На їхню думку, у випадку схвалення ініціативи зернотрейдери перекладуть витрати на купівлю квот на сільгоспвиробників, що призведе до зниження закупівельних цін і недоотримання прибутку аграріями.
Слаута і Присяжнюк запропонували розподіл квот за "історичним принципом": 80% - компаніям, що експортували у попередньому році, і 20% - новим, як це було в 2006-2008 роках. Цей принцип підтримало найбільше об'єднання зернотрейдерів "Українська зернова асоціація".
11 жовтня Присяжнюк розповів, що на нараді у Азарова було ухвалено рішення відмовитися від ідеї продажу квот на аукціонах, тому що в законодавстві не передбачено право Кабміну на їх проведення. Втім, вже через кілька днів голова парламентського комітету з питань агрополітики та земельних відносин Григорій Калетник зареєстрував у Раді необхідний законопроект. А в минулий понеділок віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що уряд схиляється до ідеї продажу експортних квот на аукціонах і перші торги повинні пройти через 10-14 днів. Поки ж зерно з України, як і раніше, не експортується. У портах знаходиться 472 тис. т зерна, а зернотрейдери змушені платити за простій суден по $ 5-25 тис. на день, повідомили в Українській зерновій асоціації.
Ідея продажу квот на аукціонах вигідна компаніям, які тільки в останні роки стали операторами на зерновому ринку, - Noble Group, "Кернел", CHS, Viterra, інакше б їх розподілили між традиційними експортерами, які вивозили більші обсяги протягом останніх п'яти і більше років, - "Нібулоном", Cargill, "дочкою" Glencore International - "Сарна", Toepfer, розповіло джерело в одній із найбільших зернотрейдерських компаній.
Гендиректор "Нібулона" Олексій Вадатурський не підтримує ідею продажу квот на аукціонах. "Я не виключаю, що це призведе до спекуляцій і перепродажу квот на вторинному ринку, - говорить він .- Можливо, всі їхні купить один оператор, який потім буде ними торгувати". В інших компаніях вчора отримати коментарі не вдалося. За словами джерела, принцип розподілу квот на аукціонах також невигідний зернотрейдерам, які закупили зерно ще влітку і зараз не бажають зменшувати маржу від їх продажу: "Це не лякає компанії, які вже продали придбаний влітку обсяг і у разі покупки квоти на аукціоні готові вигідно придбати зерно за запланованою ціною ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас