Фітчерний дзвін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фітчерний дзвін

Валюта
7859
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings очікує зміцнення курсу української національної валюти відносно американського долара. Про це в минулий четвер, 28 жовтня, заявив Девід Хеслам, директор суверенної аналітичної групи Fitch Ratings. За словами аналітика, середньорічний курс гривні до долара за підсумками 2010 р. складе 7,84 грн. / USD. А вже в 2011 р. національна валюта зміцниться до 7,7 грн. / USD.
Відзначимо, що останнім часом міжбанківський курс гривні до долара коливається в межах 7,94-7,95 грн. / USD. На початку вересня голова НБУ Володимир Стельмах заявив, що за підсумками поточного року курс складе 8 грн. / USD.
У той же час Ігор Шумило, виконавчий директор НБУ з макроекономічних питань, минулого тижня повідомив, що "ніяких підстав для девальвації гривні немає - протягом всіх місяців 2010 р., включаючи жовтень, надходження валюти до країни на $ 1-1 , 5 млрд більше, ніж її відтік ".
Чиновник зазначив: населення і компанії активно накопичують готівкову валюту. За даними НБУ, приріст запасів валютної готівки поза банками за останні 10 років склав $ 62 млрд, з них $ 48,7 млрд - за останні п'ять років. Шумило вважає, що причина не стільки в потребі населення, скільки в негативних очікуваннях бізнес-кіл, які залучають цю готівку для розрахунків і реалізації тіньових схем.
Варто зазначити - недавно Нацбанк погіршив прогноз із поточного рахунку платіжного балансу. Якщо раніше прогнозне негативне значення сальдо за підсумками року становило близько $ 1 млрд, то зараз у НБУ вважають, що від'ємне значення буде вищим. У той же час слід нагадати, що на тлі погіршення очікувань Нацбанку щодо поточного рахунку був поліпшений прогноз сальдо фінансового рахунку.
Таким чином, в монетарному відомстві розраховують, що загальне сальдо платіжного балансу буде позитивним і складе $ 1-1,5 млрд (хоча БІЗНЕС сумнівається в цьому).
Більш того, якщо уряд вирішить перенести терміни повернення кредиту в розмірі $ 2 млрд російському ВТБ, то позитивне сальдо виявиться вдвічі більшим. За підсумками дев'яти місяців 2010 р., негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу досягло $ 826 млн, тобто майже такого ж значення, як і в кризовому 2009 р.
При цьому позитивне сальдо фінансового рахунку за січень - вересень поточного року перевищило $ 7,3 млрд. Так чи інакше, аналітики Fitch Ratings очікують скорочення міжнародних резервів НБУ до $ 34,1 млрд. У той же час до кінця 2011 р. вони зростуть до $ 42 млрд.
Аналізуючи поточний стан та перспективи розвитку банківського сектора, Джеймс Уотсон, керуючий директор агентства Fitch з фінансових організацій, відзначив високий рівень проблемної заборгованості із кредитів.
Це, на його думку, "стримує приріст кредитування банками економіки". Нагадаємо: у березні 2010 р. агентство Fitch заявило про збільшення частки проблемних кредитів в українських банках з 34% до 50% за друге півріччя 2009 р. Проте Нацбанк вважає некоректними такі оцінки.
"Враховувати всі субстандартні кредити і говорити постійно, що обсяг "поганих" кредитів в українських банках становить 40-50%, як мені здається, некоректно", - заявив Ігор Шумило.
Він підкреслив, що до проблемних кредитів доцільно відносити позики з категорій "безнадійні" і "сумнівні", однак недоцільно - всі субстандартні кредити. За даними НБУ, у вересні поточного року прострочена заборгованість за кредитами майже не збільшилася і склала на 1 жовтня 86500 млн грн., або 11,6% кредитного портфеля.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас