Ще один вулкан загрожує Європі паралічем авіації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще один вулкан загрожує Європі паралічем авіації

876
Один з ісландських вулканів - Грімсвотн - може розпочати діяти найближчим часом. Для Європи це може обернутися черговим паралічем пасажирської авіації.
За словами експерта інституту Гуннара Сігурдссон, метеорологи зафіксували збільшення вмісту водяної пари в повітрі безпосередньо над вулканом. На їхню думку, це свідчить про посилене випаровування води з озера, яке знаходиться в кратері вулкана Грімсвотн. У свою чергу підвищення температури у вулкані означає збільшення тиску, що може призвести до виверження.
Така закономірність була зафіксована ще в 2004 році, коли Грімсвотн вивергався - тоді теж посилилося випаровування води з озера в кратері, поки воно зовсім не пересохло, після чого почалося виверження. Крім цього, метеорологічний інститут Ісландії в Рейк'явіку також зафіксував підвищену сейсмічну активність в області вулкана. Вулканологи і метеорологи не відкидають, що в разі чергового сильного виверження в Ісландії в деяких регіонах Європи може бути знову введена тимчасова заборона на польоти пасажирських літаків, передає inright.
"У сукупності це свідчить про те, що в найближчі тижні або місяці може статися виверження. Ми поки не знаємо, якої воно буде сили", - уточнив Сігурдссон.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас