Податковий кодекс: чесні заплатять двічі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий кодекс: чесні заплатять двічі?

Казна та Політика
7093
Прийнято вважати, що українське суспільство надмірно політизоване. Втім, останні події та тенденції у суспільному житті ставлять цю тезу під сумнів. Показово, що дискусії навколо ухвалення Податкового кодексу ведуться палкіші, ніж навколо зміни Конституції.
Як це не дивно, подібна ситуація цілком природна. Адже Податковий кодекс - це законодавчо зафіксовані правила відносин між державою і бізнесом. Адже не даремно журналісти називають ПК "податковою конституцією". Звідси й такий живий інтерес до Кодексу.
У таких умовах дуже бажано, щоб активність суспільства і бізнесу була спрямована в конструктивне русло. Адже найчастіше бізнес здатний дати дуже слушні пропозиції. Особливо в тих випадках, коли мова йде про норми ПК, які регламентують міжнародну економічну діяльність.
Міжнародні компанії, які працюють в Україні, досконально знають аналогічне законодавство передових країн Європи і світу. Український же уряд зацікавлений в тому, щоб наш Податковий Кодекс відповідав кращим світовим стандартам. Отже, об'єктивні передумови для співпраці влади і бізнесу в процесі прийняття податкового кодексу є.
А тестом на якість подібного співробітництва має стати ситуація, що склалася навколо деяких норм ПК, що регулюють діяльність міжнародних компаній.
Так, прийнятий 7 жовтня в першому читанні проект ПК наказує не включати до складу витрат компаній витрати, понесені (нараховані) у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами, інжинірингу та нарахування роялті на користь нерезидента.
Дана норма - ефективний спосіб боротьби проти "сірих схем", коли торгові марки реєструються в країнах з офшорним статусом, а виробництво товарів розгортається в зовсім іншій точці на карті світу. Таким способом спритні ділки уникають витрат на сплату податку, користуючись тим, що міжнародна практика віднесення роялті до базових витрат рекомендує платити податок лише в одній країні. Природно, "країною сплати" в цій схемі виступає офшор, де податок не сплачується.
Тотальне застосування зазначеного положення ПК призведе до того, що "хитрі" таки заплатять. Але - лише раз. А чесні - заплатять двічі. Міжнародним компаніям доведеться платити подвійний податок на низку послуг і на роялті: в країні, куди надходять платежі, та в Україні. А це - прямий шлях до подорожчання продукції міжнародних марок.
Подібна ситуація різко суперечить низці підписаних Україною двосторонніх договорів про уникнення подвійного оподаткування. Не менш важливо й те, що, у разі збереження зазначених положень в остаточній редакції ПК, можна буде забути про експорт товарів міжнародних марок, вироблених в Україні. Компанії просто почнуть переносити виробничі бази в сусідні країни - туди, де законодавство дозволяє відносити роялті до валових витрат. Як наслідок, український бюджет втратить значну частину доходів.
Саме тому великі міжнародні компанії вважають небажаними зазначені новації. Причому, небажаними не лише для себе, а й для України. "Як законослухняна компанія, яка дотримується Закону та сплачує роялті, ми вважаємо нововведення до Податкового кодексу щодо сплати роялті компаніями-нерезидентами дискримінаційним, - заявляє Тетяна Бабенко, начальник відділу корпоративних комунікацій "МЕТРО Кеш енд Керрі Україна". - Неможливість віднести відрахування роялті на валові витрати призведе до зменшення прибутку. У зв'язку з цим ми будемо змушені переглянути витрати компанії, зокрема на соціальні проекти, які фінансуються з прибутку компанії".
За словами Бабенка, низка компаній, які входять до складу Американської торгівельної плати, розробили лист-звернення до Адміністрації Президента України й до Комітету з питань податкової та митної політики ВРУ з проханням переглянути відповідне положення Кодексу.
Текст листа є в нашому розпорядженні. На думку компаній, що входять до АТП, уряду треба врахувати міжнародний досвід і кращі практики. При цьому в листі наголошується, що "жодна розвинена країна не забороняє віднесення до валових витрат роялті та оплату за послуги, спрямовані іноземним постачальникам".
Від імені своїх членів Американська торгова палата пропонує уряду України загальноприйнятий у світі спосіб вирішення даної проблеми. Зокрема, забезпечити контроль за бізнес-спрямованістю відповідних платежів і обмежити відрахування роялті та плати за послуги, спрямовані в офшорні зони або країнам, в яких ставки податку на прибуток підприємств є значно нижчими, ніж відповідні ставки в Україні. Також пропонується ввести в Україні правила трансфертного ціноутворення, прийняття в Організації економічного співробітництва та розвитку.
Експерти вважають, що цих нововведень буде достатньо для того, щоб на рівні Податкового кодексу захистити бюджет від втрат внаслідок реалізації "сірих схем", не завдавши при цьому шкоди прозорому міжнародному бізнесу.
"Виключно застосування такого збалансованого підходу, на відміну від імплементації досить прямолінійних імперативів, що суперечать світовій практиці, дозволить досягти поставленої законодавцем мети - зміцнити фінансову дисципліну, підвищивши при цьому ефективність протекціоністських заходів держави", - заявив Роман Шурдук, Партнер Юридичної групи " Лекс'Юс ".
В іншому випадку спроба "приструнити" любителів ухилення від сплати податків закінчиться у відповідності з гіркою народною мудрістю: "Хотіли як краще, а вийшло як завжди".
Віталій Папуша
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас