НБУ пояснив банкам порядок списання заборгованості по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив банкам порядок списання заборгованості по кредитах

Казна та Політика
923
Національний банк України (НБУ) затвердив порядок формування банками резервів по кредитах та списання безнадійної заборгованості, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
Згідно з повідомленням, відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку (№ 424), яка зареєстрована Міністерством юстиції і набере чинності з 7 листопада 2010 року.
"Постанова № 424 буде мати позитивний вплив на показники банківського сектора, враховуючи спрощення процедури списання банками безнадійної заборгованості по кредитах, обсяги якої значно зросли внаслідок негативного впливу світової фінансово-економічної кризи", - вказується в повідомленні.
Крім того, Нацбанк відзначає, що реалізація цього порядку не призведе до збільшення витрат банків та, відповідно, не матиме впливу на розмір надходжень до державного бюджету: витрати на формування резервів, за рахунок яких буде списання безнадійної заборгованості по кредитах, які вже були понесені.
Згідно з повідомленням, банки зможуть списувати кредитну заборгованість за рахунок сформованого резерву за умови її відповідності низці критеріїв. Зокрема, така заборгованість має бути віднесена до категорії "безнадійна": фінансове становище позичальника має бути незадовільним, а прострочення платежів має перевищувати 90 днів.
"Списання банком за рахунок сформованого резерву заборгованості по кредитах пов'язаних з банком осіб, а також заборгованості, що віднесена до категорії" безнадійна "після набрання чинності постанови № 424, здійснюється згідно з порядком за умови її відповідності хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених податковим законодавством", - сказано в повідомленні.
При цьому НБУ підкреслює, що списання безнадійної заборгованості по кредитах не є підставою для припинення вимог банків до позичальників: банки повинні вживати заходів щодо відшкодування списаної заборгованості, в тому числі шляхом претензійно-позовної роботи.
У повідомленні також вказується, що розробку НБУ такого порядку передбачено змінами до норм закону про оподаткування прибутку підприємств (закон від 20 травня 2010 року № 2275-VI).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас