Експерт: Позиція Польщі та Швеції може негативно вплинути на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Позиція Польщі та Швеції може негативно вплинути на Україну

Казна та Політика
216
Позиція Польщі та Швеції щодо сумнівних перспектив набуття членства в Європейському Союзі протягом найближчих 10 років східними сусідами, зокрема Україною, може стати негативним фактором для мотивації кандидатів.
Таку думку в інтерв'ю кореспонденту УНІАН висловив провідний словацький політичний експерт, президент Інституту громадських проблем (Братислава) Григорій Месежніков, коментуючи позицію зовнішньополітичних відомств Польщі та Швеції, в якій висловлюється сумнів щодо перспективи отримання членства в ЄС протягом найближчих 10 років пострадянськими державами, зокрема Україні.
На думку експерта, керівництво Словаччини, швидше за все, таку ініціативу беззастережно не підтримає. "Підтримка України, а також Сербії та Хорватії щодо вступу в ЄС є пріоритетом зовнішньої політики Словаччини", - зазначив Месежніков.
На переконання політолога, ініціатива Польщі та Швеції має спірний характер, і може негативно впливати на мотивацію потенційних кандидатів просуватися шляхом європейської інтеграції.
Як повідомляв УНІАН, на минулому тижні міністри закордонних справ Польщі та Швеції Радослав Сікорський і Карл Більдт оприлюднили спільний лист, адресований шефу дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон і комісару ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефану ФЮЛЄ. У листі, зокрема, наголошується, що, швидше за все, Євросоюз не зможе запросити пострадянські країни, у тому числі Україна, до членства в протягом найближчих 10 років.
Польща і Швеція вважають, що ЄС повинен надати "перспективу розширення" для східних сусідів: Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України.
На думку міністрів Швеції та Польщі, згадані країни - сусіди ЄС є європейськими, і тому мають спеціальний статус, відповідно до угод ЄС.
При цьому глави МЗС зазначили, що для членства в ЄС шість країн - східних сусідів повинні прийняти європейські правила і створити законодавство, відповідне законодавства ЄС, просуватися до створення зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму, а також брати участь в інших європейських проектах, наприклад, співробітництво у військовій, правоохоронній та міграційної сферах.
У зв'язку з цим міністри закликали до проведення добре підготовленого і істотного саміту з країнами - членами "Східного партнерства", запланованого на 26 травня в Будапешті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас