ГПУ закінчила розслідування про зловживання під час санації "Феодосійського судномеханічноого заводу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ закінчила розслідування про зловживання під час санації "Феодосійського судномеханічноого заводу"

Казна та Політика
314
Генпрокуратурою України (ГПУ) закінчено розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України та арбітражного керуючого державного підприємства Міноборони України "Феодосійський судномеханічний завод" у службових зловживаннях та пособництві у незаконному відчуженні майна під час його санації. Про це їм оголошено 1 листопада 2010 р., повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
"У ході досудового слідства встановлено, що обвинувачений І. у листопаді 2009 р., обіймаючи вказану посаду, зловживаючи службовим становищем, усупереч інтересам служби та в порушення вимог законів України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і "Про приватизацію державного майна", підписав складений керуючим санацією М. план санації, яким передбачено реалізацію держмайна, яке складає цілісний майновий комплекс зазначеного підприємства, у тому числі трьох причалів, бомбосховища та будівлі, яка забезпечувала розміщення і збереження мобілізаційних матеріальних резервів, що не дозволялось за процедурою санації", - йдеться в повідомленні ГПУ.
Унаслідок незаконних дій обвинувачених майно державного підприємства було реалізовано одній із приватних комерційних структур, що завдало збитків державі на суму 70,9 млн грн.
Стосовно обох обрано запобіжний захід - взяття під варту.
Нагадаємо, Валерій Іващенко обіймав посаду т.в.о. міністра оборони із червня 2009 р. до березня 2010 р.
Як повідомлялось, 29 жовтня ц.р. Апеляційний суд м. Києва відмовився звільнити з-під варти колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка. Зі скаргою до Апеляційного суду м. Києва В.Іващенко звернувся після того, як Печерський районний суд Києва продовжив термін його утримання під вартою до чотирьох місяців. Це рішення було прийнято судом 18 жовтня на прохання Генеральної прокуратури. ГПУ мотивувала продовження терміну утримання під вартою Іващенка необхідністю провести низку слідчих дій, тяжкістю злочину, у скоєнні якого його звинувачують, наявністю у нього закордонного паспорта, а також можливістю того, що він буде ухилятися від слідства і чинити тиск на свідків.
Нагадаємо, 20 серпня Головним управлінням військових прокуратур Генпрокуратури щодо Іващенка було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК ("зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки"; карається позбавленням волі на строк до 6 років). 21 серпня після допиту в Генпрокуратурі він був затриманий.
Після відставки Юрія Єханурова В.Іващенко в період з 5 червня 2009 р. по 11 березня 2010 р. виконував обов'язки глави військового відомства в уряді Юлії Тимошенко. В.Іващенку ставлять в провину незаконне прийняття рішення про реалізацію майна судомеханічного заводу в Феодосії. За інформацією з прокуратури, значна частина активів цього держпідприємства Міноборони після проведення санації перейшла в приватні руки, зокрема стратегічно важливі об'єкти інфраструктури - причали заводу.
У ГПУ підозрюють, що новим власником причалів і іншого майна заводу Феодосії став член фракції БЮТ Андрій Сенченко. Слідство має в своєму розпорядженні документ за підписом Іващенка, який дає право за підсумками проведеної санації продати будь-яке майно судомеханічного заводу Феодосії, включаючи цехи і глибоководні причали. Реалізація вказаного рішення Міноборони завдала серйозного збитку держпідприємству.
Джерело видання в ГПУ також стверджує, що за підсумками розслідування кримінальної справи продане майно заводу буде повернено державі. При передачі його приватним структурам було порушено законодавство України, зокрема постанова Кабінету міністрів, що вимагає видачі окремого дозволу на реалізацію для кожного об'єкту державної власності, до того ж з обов'язковим узгодженням рішення про продаж з Фондом державного майна України. Ці процедури, як стверджує джерело видання, були порушені.
Як стало відомо, слідство відпрацьовує головну версію, відповідно до якої при ухваленні вказаного рішення на В.Іващенка чинився тиск з боку народних депутатів і, можливо, керівництва Кабміну України.
Слідчим Військової прокуратури вже відомо, що на робочих нарадах в Міноборони з підготовки наказу в.о. міністра особисто був присутній народний депутат України Сенченко. Відомо також, що керівники департаментів військового відомства відмовилися візувати проект рішення в.о. міністра про продаж майна заводу Феодосії, вважаючи його незаконним.
Нагадаємо, розпорядженням від 19 квітня 2010 р. Кабмін звільнив Іващенка з посади першого заступника міністра оборони України за власним бажанням.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас