Експерт: Віковий критерій - один з визначальних у кредитуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Віковий критерій - один з визначальних у кредитуванні

Кредит&Депозит
536
До економічної кризи в Україні кредити видавали майже кожному, навіть без документів, що підтверджують платоспроможність позичальника. Неминуче це призвело до збільшення у вітчизняних банках проблемних активів. Сьогодні ситуація докорінно змінилася: багато, сьорбнувши горя з кредитами, вже не поспішають позичати у фінустанов. А якщо хтось і бере кредит під непідйомні відсотки, то є припущення, що він не збирається його віддавати.
"Так, в якомусь сенсі криза навчила позичальників бути прискіпливішими в питаннях купівлі в кредит, а банки - обачнішими у своїй довірі, - стверджує голова правління Юнекс банку Андрій Яцура. - Є підстави говорити про появу фінансової грамотності у населення. У банків вона була, але їх підштовхував ринок. Дешевий ресурс і спокуса більше заробляти призвели до виникнення проблем. А споживчі настрої плюс лояльність банків до позичальників багатьох посадили на фінансову голку. Тому сьогодні позичальник більш критично оцінює свої кредитні можливості, іноді навіть дмухає на холодну воду, тому що один раз вже обпікся".
Хоча, як відомо, з часом людям властиво забувати погане, і не виключено, що пізніше ми знову наступимо на ті ж граблі. На думку Андрія Яцури, повторення сьогоднішнього сценарію можливе перед другим витком фінансової кризи. "Хотілося, щоб всі зробили висновки з цього уроку, але цілком реально, що знайдуться банки і позичальники, у яких коротка пам'ять, - каже голова Юнекс банку. - Залишається сподіватися, що це не буде так масово, як до 2008 року.
Сьогодні вже з'являються охочі кредитуватися. Як перші проліски, першою прокидається в основному молодь, вона більш стресостійка плюс більш розбещена і менш відповідальна. Але сьогодні банки посилили вимоги до претендентів на отримання кредиту. Ті фінансові установи, які вийшли на ринок з програмами кредитування, розглядають позичальника з досить високим стабільним доходом, гарною кредитною історією. Наприклад, автокредитування.
Одна річ, якщо позичальник бере машину як засіб для заробляння грошей, і зовсім інша, коли приходить 20-22-річний чоловік з доходами 5 тисяч гривень і хоче купити автомобіль за 30 тисяч доларів - такий варіант навіть не розглядається. Тому сьогодні враховується віковий критерій позичальника. Бо молодь, яка менш відповідальна у виконанні своїх зобов'язань, якраз і сформувала проблемний портфель банків по споживчих кредитах", - підсумував Андрій Яцура.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас