Нацбанк тримає гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк тримає гривню

Валюта
4529
Незважаючи на підвищений попит населення на валюту, експерти не прогнозують різкої девальвації гривні до кінця 2010 р.
У вересні чиста купівля населенням готівкової валюти (купівля мінус продаж) становила $1,6 млрд. З них лише $500 млн. пішли на банківські рахунки, решта - в офшори і під матраци. У серпні чистий обсяг купівлі був набагато менший - $397 млн., в липні - всього $150 млн.
Експерти вважають, що в жовтні скупка готівкової валюти продовжилася. "У відповідь на зростання інфляції населення традиційно реагує скупкою іноземної валюти. Оскільки в Україні національної готівкової валюти в обігу відносно ВВП майже удвічі більше, ніж в будь-якій сусідній країні, то обмінний курс гривні помітно реагує на значні операції населення (з валютою. - Прим. авт.)",- говорить аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.
Втім, курсові коливання поки незначні: за даними НБУ, середньозважений готівковий курс гривні у вересні був на рівні 7,91-7,94 UAH/USD (купівля/продаж), місяцем раніше - 7,87-7,90 UAH/USD. Девальвація на 4 коп. за місяць - це не катастрофа в порівнянні з девальвацією початку 2009-го, коли в лютому американський грошовий знак злетів на 20 коп. (і це лише за даними НБУ, тоді як в окремих обмінниках зростання вартості досягало 30-40 коп).
Та і населення в 2010 р. скуповує валюту все-таки меншими темпами, ніж рік тому. За даними НБУ, відтік капіталу за межі банківської системи (фактично скупка валюти населенням) з початку року склав $3,16 млрд., тоді як роком раніше - $9,7 млрд.
Банкіри стверджують, що зараз жодних передумов для різкої девальвації, аналогічної обвалу гривні восени 2008-го, немає. По-перше, попит на валюту з боку населення не такий значний. По-друге, НБУ постійно проводить інтервенції на міжбанку. "НБУ виходить на ринок досить регулярно, коли йдеться про помітні коливання курсу.
В даному випадку я вважаю такий підхід обґрунтованим", - говорить Максим Давлад, начальник відділу операцій на валютному і грошовому ринках "ОТП Банку". Зокрема, він не бачить підстав для зростання курсу до рівня 8,30 UAH/USD, причому навіть після місцевих виборів (вважається, що НБУ досі тримав курс на досить стабільному рівні напередодні місцевих виборів).
"В другій половині жовтня Національний банк став активніше брати участь у торгах на валютному ринку. На минулому тижні він практично щодня виходив з інтервенцією на купівлю і на продаж валюти за курсами 7,9116 і 7,948 відповідно. Операцій з продажу Нацбанку валюти не було, полягають лише операції на продаж", - підтверджує Едуард Назаренко, начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик".
Курс гривні взагалі зараз досить прогнозований, і зовсім не через нормалізацію економічної ситуації в країні. "Я розчарований: у 2008-му Нацбанк обіцяв відпустити гривню, а на ділі в останній рік ми бачимо досить жорсткий регульований курс", - говорить експерт одного з великих банків. І нинішні 3-4 коп. курсових коливань на місяць дуже складно назвати плаваючим курсом, відзначає він.
Фактично НБУ повернувся до докризової практики: так, зараз гривня не стоїть на місці, але і будь-які значні коливання тут же гасяться регулятором. Благо Нацбанк зараз має достатньо резервів для викиду валюти на ринок: "Незважаючи на купівлю значних обсягів іноземної валюти населенням, НБУ продовжує нарощувати валютні резерви. Збільшення валютних резервів країни відбувається в основному за рахунок фінансування дефіциту бюджету зовнішніми позиками", - нагадує Мар'ян Заблоцький.
За його даними, з початку року по вересень чистий приплив іноземної валюти до України склав $6,4 млрд., з яких $4,7 млрд. припадають на нові зовнішні позики уряду. А міжнародні резерви НБУ досягли позначки $34,6 млрд. - докризовий рівень.
Саме тому, принаймні до кінця цього року, банкіри і аналітики не прогнозують девальвації. Прогноз єдиний - близько 7,9 (плюс-мінус 2-3 коп.).
Прогноз-2011
Зараз, як уже згадувалося, на гривню тисне попит населення, а ось наступного року вартість нацвалюти залежатиме від декількох чинників. Коливання курсу можливі в періоди крупних виплат по зовнішніх боргах корпоративного, банківського і держсектора.
Втім, як вважає аналітик ІК "БГ Капітал" Віталій Ваврищук, цей чинник істотно не вплине на курс: "Коефіцієнт рефінансування зовнішніх боргів приватним сектором наступного року підвищиться і складе 80-85% в банківському секторі і 110-120% в нефінансовому секторі. Погашення кредитів не робитиме вирішального впливу на обмінний курс".
Експертів найбільше непокоїть стан платіжного балансу наступного року: разом з відновленням економіки прискорюються темпи зростання обсягів імпорту, які поки насилу перекривають іноземні інвестиції (прямі і портфельні). Іноземні інвестори зараз з побоюванням ставляться до України, вважаючи за краще вкладати в інші країни, що розвиваються, причому досить значний обсяг інвестицій іде в країни Азії.
Попит населення на валюту також визначатиме курс і значною мірою залежатиме від рівня інфляції: чим швидше зростають ціни, тим менше довіри до гривні в населення і тим швидше громадяни скуповують валюту, нівелюючи інфляційні ризики гривні.
Прогноз інфляції наступного року не відрізняється від прогнозу на цей - близько 12%. Втім, Мар'ян Заблоцький прогнозує ослаблення основних світових валют наступного року (в рамках стимулювання експорту), що може призвести до зміцнення гривні по відношенню до долара до 7,7 грн./$1. Зміцнення гривні наступного року прогнозує і Віталій Ваврищук - до 7,8 грн./$1.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас