"Ъ": Комісію поклали на депозит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Комісію поклали на депозит

Кредит&Депозит
2876
ВТБ Банк вирішив знизити витрати на дорогі депозити і ввів додаткову комісію за поповнення одного з видів вкладів. Стягуючи 12% від кожного поповнення депозиту з річною ставкою у 24%, банк зменшує витрати до ринкового рівня.
Проте його конкуренти не готові до прийняття таких радикальних заходів, розраховуючи зберегти лояльність клієнтів. Між тим експерти вважають, що ВТБ Банк не зіткнеться з істотним відтоком вкладників.
ВТБ Банк повідомив своїм клієнтам про введення з 27 жовтня нових умов поповнення депозиту "Цільовий". Банк вирішив стягувати у вигляді комісії 12% від суми кожного поповнення цього вкладу. У прес-службі установи уточнили, що депозит "Цільовий" більше не відкривається для нових клієнтів, він був безстроковим, а ставка з нього коливалася, доходячи до 24% у гривні і 14,5% в іноземній валюті. Це нововведення не поширюється на інші депозитні продукти ВТБ Банку.
ВТБ Банк запропонував клієнтам програми "Цільовий" перейти на новий продукт "Цільовий накопичувальний план". Залежно від терміну вкладення, банк пропонує за цим депозитом від 2% до 11,5% річних у гривні та від 0,5% до 5,5% - в іноземній валюті. "Ресурси, що залучаються під ставку цього продукту, дозволяють банку здійснювати активне кредитування населення та суб'єктів господарювання", - стверджують у ВТБ Банку.
Зниження ставок із депозитах - єдина можливість здешевити кредити, зробивши їх доступними для більш широкого кола осіб, визнають експерти. "Ми кожного місяця знижуємо ставки і в черговий раз зробили це 1 листопада", - говорить начальник відділу роздрібних продуктів ОТП Банку Олексій Руднєв.
За даними агентства "Простобанк Консалтинг", середня ставка за вкладами на рік у гривні становить 13,1%, в доларах - 6,6%. Максимальну прибутковість універсальних депозитів (16-18%) пропонують невеликі банки - Юнекс банку і "Таврика", тоді як найдорожчі депозити банків першої групи не перевищують 15%. Тим не менш невеликі банки не планують здешевлювати свої депозитні програми, сподіваючись привернути увагу клієнтів великих установ.
"У собівартість депозитів, крім відсоткової ставки, закладені витрати на маркетинг, рекламу, утримання мережі і т.ін, - зазначає голова правління банку 'Юнекс' Андрій Яцура .- Наш депозитний портфель хоча і збільшився на початку року в два рази, складає трохи більше 10% у зобов'язаннях банку ".
Банкіри здивовані тим, що ВТБ Банк ввів додаткову комісію для діючих договорів, і запевняють, що не будуть робити так само. "Ми постійно вводимо нові продукти, за якими пропонуємо нові ставки. А за діючими депозитами таку роботу не проводимо. Ця практика в банку вже десять років, - повідомив голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук .- Навпаки, якщо клієнт постійно з нами працює , то за нашими програмами лояльності ми вводимо додаткове заохочення за ставкою. До кризи один банк намагався ввести комісії, але відмовився від них, тому що було багато нарікань, - розповів менеджер одного з найбільших банків .- Після цього всі намагалися не ставити дорогі ставки на довгі депозити". Навесні в Росії чотири банки ввели 7-10-відсоткові комісії за поповнення вкладів, в результаті вони підпали під санкції Росспоживнагляду, що зобов'язав їх відмовитися від комісій.
Руднєв вважає, що в діях ВТБ Банку немає порушень і його депозитний портфель не зазнає значних змін. За дев'ять місяців депозитний портфель населення виріс на 1,44 млрд грн - до 3,94 млрд грн (+57,6%). "Цей банк у свій час став одним із лідерів приросту депозитів, переманивши частину клієнтів інших банків, а тепер введенням комісії намагається наблизити вартість продукту до ринкової, - говорить він .- Але навряд чи в банку буде відтік клієнтів, оскільки у всіх великих банках ставка за депозитами однакова ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас