Експерт із РФ відзначив подібність український місцевих виборів із російськими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт із РФ відзначив подібність український місцевих виборів із російськими

200
Спостерігач на виборах в Україні, член центральної ради Об'єднаного цивільного фронту (Російська Федерація) Микола Ніколаєв відзначає схожість українських і російських виборів до місцевих органів влади.
"На мій погляд, вибори в Україні повторюють ситуацію з виборами до місцевих органів влади в Росії, які відбулися 18 жовтня поточного року, і якщо не є прямою калькою, то, принаймні, мають багато спільних рис", - сказав він.
При цьому М.Ніколаєв назвав схожістю той факт, що в Україні вибори проходять вперше після зміни президента і є іспитом нової влади на прагнення до демократичних перетворень. Також в Росії так само вперше був єдиний день голосування і випробовувались нові технології, пов'язані із відміною прямих виборів мерів у кількох регіонах Росії.
Ще однією схожістю експерт назвав той факт, що партії влади як в Росії, так і в Україні масово використовують адміністративний ресурс, а також помітне використання схожих технологій, зокрема, партія влади в багатьох регіонах як в Україні, так і в Росії, була позначена у вибіркових бюлетенях під номером "1".
Разом з тим, М.Ніколаєв відзначає і відмінності. Він підкреслив, що "в Росії виборці були позбавлені можливості висловити свою думку шляхом голосування проти всіх, оскільки ця графа була виключена з бюлетенів, а в Україні це можливо".
Крім того, ще однією відмінністю вінназвав той факт, що в Україні ще діє інститут прямих виборів в мери, на відміну від Російської Федерації. "Якщо така тенденція зберігатиметься, то в найближчому осяжному майбутньому в Росії інститут виборів де-факто буде ліквідований. Можливо, така ж доля чекає і виборців України, і це пряма загроза демократичним перетворенням і виклик всьому цивільному суспільству з боку партії влади", - підкреслив М.Ніколаєв.
В той же час, він назвав ці вибори "успішними", але не для влади, а для цивільних інститутів. "Минулі вибори зі всією очевидністю показали, що в тому випадку, якщо влада не змінить свою політику в частині виборного процесу, Україну може чекати таке ж обмеження прав виборців, яке в даний час вже сталося в Росії", - сказав експерт.
М.Ниіколаєв перебував в Україні з місією спостереження за місцевими виборами в рамках проекту європейського фонду "Відкритий діалог".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас