Експерти ЮНЕСКО оцінять стан Софії і Лаври — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти ЮНЕСКО оцінять стан Софії і Лаври

161
З 1 по 4 листопада поточного року в Києві перебуватиме делегація експертів ЮНЕСКО, які оцінюватимуть стан об'єктів культурної спадщини Софії Київської і Києво-Печерської Лаври, а також їх буферних зон.
Як говориться у повідомленні громадської ініціативи "Збережи старий Київ", серед експертів, які приїдуть до Києва, буде також Франческо Бандарін, який обіймає посаду голови Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і заступника генерального директора цієї всесвітньої організації.
Ініціатива значає, що делегація такого рівня з питань охорони культурної спадщини до Києва приїжджає вперше.
Організація нагадує, що влітку цього року на сесії комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Бразилії розглядалося питання збереження об'єктів спадщини ЮНЕСКО в Києві. Тоді ЮНЕСКО ледве не внесла до "чорного списку" Національний заповідник Софія Київська і Києво-Печерську Лавру, що знаходяться нині в її списку усесвітньої спадщини. Причинами, з яких заповідники планувалося внести до "чорного списку", були будівництва, розпочаті в заповідній зоні, і безвідповідальність київських чиновників.
"Як і під час попередніх приїздів іноземних експертів, на офіційних сайтах Міністерства закордонних справ або Міністерства культури інформації про візит немає. Вочевидь, влада у котрий раз намагається уникнути публічної оцінки загрозливої ситуації довкола забудови історичного центру Києва", - наголошується у повідомленні ініціативи.
Нагадаємо, в жовтні уряд України прийняв цілісний майновий комплекс Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і будівлю Успенського собору, розташованого на його території, в державну власність.
Україна до лютого 2011 року повинна виконати рекомендації комітету усесвітньої спадщини ЮНЕСКО, аби національний заповідник Софія Київська і Києво-Печерська Лавра не потрапили до "чорного списку" цієї організації.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас