Залежність Кіпра від Греції створює загрозу для ринку житла острова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залежність Кіпра від Греції створює загрозу для ринку житла острова

Нерухомість
309
За прогнозами міжнародного рейтингового агентства Moody’s, кіпрський ринок житлової нерухомості залишиться нестійким в короткостроковій перспективі. На це вплине, зокрема, слабкість грецької економіки.
Великі банки Кіпру, що фігурують в рейтингах Moody’s, активно діють на території свого "старшого родича". Вони мають тут розгалужену мережу філій і дочірніх компаній. За станом на червень поточного року 41% від сукупного обсягу кредитування кіпрських банків складали позики з високою загрозою ризику, які були видані на території Греції.
Високий ризик подібних позик обумовлений радикальними заходами, яких вживав уряд Греції із метою боротьби з фінансовими труднощами. Серед цих заходів - додаткові податки, які призвели до зменшення зарплат в компаніях і зниження рівня доходів населення, передає Cyprus Property News.
У такій ситуації збитків зазнають не лише грецькі, але і кіпрські фінансові установи: кількість неповернених позик зростає, а обсяги нового кредитування скорочуються. А оскільки ринок житла Кіпру багато в чому залежить від банківської системи, аналітики не чекають його швидкого відновлення.
Протягом I півріччя на Кіпрі спостерігалось погіршення макроекономічних показників і дефіцит бюджету. Крім того, кількість іноземних покупців - перш за все, з Великобританії і Росії - зменшилась. Це не могло не позначитися на ринку нерухомості: ціни на житло продовжили знижуватися, а кількість операцій зменшилась до рівня, який спостерігався в розпал кризи.
За словами голови Кіпрської асоціації ріелторів Соломона Куруклідіса, такий стан справ був передбаченим. Деяке пожвавлення, яке спостерігалось на ринку на початку року, було пов'язане із припливом на ринок покупців-кіпріотів, які прагнули вигідно придбати об'єкти, що раніше належали іноземцям або іпотечним боржникам. Обсяги такої пропозиції були обмежені, а тепер вони остаточно вичерпалися. Поліпшення ситуації станеться лише після позитивних змін в економіці Кіпру, упевнений експерт.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас