Гривня плаває? Як би не потонула — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня плаває? Як би не потонула

Валюта
13442
Прогнози експертів щодо наслідків запровадження гнучкого валютного курсу коливаються в межах 7,4-9,5 грн за долар. Якщо його не надумають розгойдувати.
Як повідомила днями прес-служба НБУ, "відповідно до програми МВФ stand by, Україна взяла зобов'язання поступово перейти до режиму гнучкого обмінного курсу гривні ... При цьому враховується необхідність запобігання різких ситуативних коливань гривні". За даними НБУ, з другої половини лютого пропозиція американської валюти на міжбанку перевищує попит, отож підгодовувати ринок інтервенціями немає необхідності.
До речі, за нещодавнім прогнозом міжнародного рейтингового агентства Fitch, середньорічний курс гривні в 2010 році складе 7,84 грн / $, а в 2011 році - і зовсім 7,70 грн / $.
Разом з тим, ринок повниться чутками про майбутнє подорожчання долара до 12 грн - позначається гіркий досвід наслідків валютних стрибків восени 2008-го, які багато хто до цих пір намагається подолати. У нас прийнято вважати, і не безпідставно, що до виборів у країні утримуються ціни і створюється видимість стабільності, а після дорожчає все від солі до бензину, а долар і поготів.
Тим більше що зобов'язання перед МВФ Україна взяла не вчора. Так чому рішення про гнучкий курсі прийнято тільки зараз? Все це стимулює народ діставати гривні із загашників і створювати черги біля обмінників. "Газета ..." запитала в експертів, чи є для цього причини.
"Коливання курсу - 2-3%, якщо Кабмін не вирішить підтримати експортерів"
Олексій Кущ, радник Асоціації українських банків
- Смуга валютної кризи позаду, в наявності хороша динаміка із зовнішньоторговельного та платіжного балансу, сальдо поточного рахунку теж хороше і прогнози оптимістичні. Резерви НБУ наближені до $ 35 млрд, як було до кризи. Тому можна очікувати коливань курсу долара лише в межах коридору в 2-3% від поточного значення, тобто на копійки. Не буде ні обвалів, ні різкого зміцнення до Нового року, тому що додатково до стабільності ринків йде економічне зростання, і навіть якщо пролунає друга хвиля кризи, вона буде не такої руйнівної сили, як перша. У 2011 році все буде стабільно, якщо тільки раптом монетарну політику НБУ не поставлять на службу бізнес-інтересам. Ми бачили вже кілька рухів курсу за останні роки, викликаних необ'єктивними причинами, долар ріс або обвалюються в лічені дні. Тому думаю, якщо уряд вирішить не підтримувати експортерів, інших передумов до різких коливань немає, а вартість долара близька до ринкової.
"Курсовий баланс на сьогодні - 9,5 грн / $"
Павло Мельник, експерт MPP Consulting
- Те, що назрівало давно, приурочили до виборів. Коливань курсу до виборів, звичайно, не буде, але учасників ринку до них вже готують. Дотепер НБУ утримував курс виключно завдяки постійному вливанню грошей у фінансову систему. Але його резерви не нескінченні, рано чи пізно довелося б створити умови, за яких курс долара буде відповідати тенденціям ринку, а гроші - реальній вартості. Вже в листопаді почнеться пошук курсового балансу, який із врахуванням всіх параметрів на сьогодні складає десь 9,5 грн за долар. Але шокової терапії не буде - долар подорожчає приблизно до 9 грн в два-три етапи за два місяці, інакше багато компаній просто збанкротують. Банки чекали і боялися цього моменту: у них зовнішні запозичення у валюті, і якщо немає валютних резервів, доведеться купувати долари і євро за новим курсом, щоб розрахуватися. Гіганти ринку можуть не хвилюватися, іншим доведеться змінити умови надання послуг - гривневі депозити будуть залучатися на більш вигідних для клієнтів умовах. Від нововведення економіка в цілому виграє: як тільки курс збалансується, долар подорожчає, обсяги імпорту зменшаться, нам перестануть звозити з усіх країн дешеві товари, зате з'явиться стимул для виробництва та експорту, що має зробити нашу продукцію більш конкурентоспроможною.
"Є підстави для здешевлення долара до 7,4-7,5 грн"
Володимир Лановий, екс-міністр економіки України
- Не знаю, навіщо Нацбанку знадобилося робити цю заяву - у нас курс і так гнучкий, а інформація про нього лише дає уявлення споживачам, чи стабільна вартість валюти. Я не думаю, що цього року є підстави для коливання курсу, якщо вони й відбудуться, то будуть викликані навмисне в рамках курсової політики НБУ, а от з наступного року буде серйозна девальвація гривні. У яких межах, можна буде прогнозувати тільки коли стане відома програма дій уряду і Нацбанку. Поки ж доларів у країні, згідно з платіжним балансом, на 6 млрд більше, ніж потрібно для її потреб. Є підстави для ревальвації гривні та здешевлення долара до 7,5-7,4 грн за одиницю. Дотепер НБУ стримував ситуацію, щоб не спровокувати різкі процеси на ринку.
"Без інтервенцій Нацбанку долар коштував би 7,7 грн"
Олександр Савченко, колишній заступник голови НБУ
- А у нас курс і був гнучкий, тільки керований. Просто тепер НБУ буде менше підтримувати курс, що абсолютно правильно. Чим ближче курс до ринкового, тим краще для населення, яке не буде залежати від політики Нацбанку, і для бізнесу, який зможе приймати адекватні рішення.
На подальший курс долара впливає багато факторів, фундаментальний - платіжний баланс, і він у нас поки позитивний, значить, якщо НБУ піде з ринку, гривня тільки зміцниться. Те ж відбудеться, якщо НБУ застосує жорстку монетарну політику, в іншому разі зростання інфляції неминуче. Причини для зростання курсу долара є хіба що політичні - дії Кабміну і НБУ можуть призвести до девальвації гривні. Курс рівноваги, думаю, зараз на рівні 7,7 - такою була б ціна долара без інтервенцій Нацбанку.
Відносно прогнозів про 12 грн за долар - врахуйте, що на ринку багато провокаторів і горе-аналітиків, які навмисно вкидають подібну інформацію, щоб заробити на коливаннях. Людей, яким можна довіряти в цьому плані, одиниці - це заступник голови НБУ, голова і, може, прем'єр і міністр фінансів.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас