Вартість нафтопродуктів у листопаді підвищиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість нафтопродуктів у листопаді підвищиться

Енергетика
399
Вартість нафтопродуктів в Україні в листопаді підвищиться, прогнозують в науково-технічному центрі (НТЦ) "Психея" (Київ).
"Хоча минулого тижня ціни на українських заправках змінилися трохи, попит скорочується, а європейські тренди суперечливі, економічні розрахунки "Психєї" вказують на велику вірогідність листопадового подорожчання", - зазначили в центрі.
Серед причин можливого подорожчання експерти називають збереження роздрібної маржі на рівні дворічних мінімумів (для українського бензину - 8%, дизельного палива - 3-4%), високі офіційні ціни українських нафтопереробних заводів (НПЗ), перерахунок яких на роздріб дає від 7% (по високооктановому бензину) до 17% (із дизельного палива) вище виставлених на заправках.
Крім того, зазначили в "Психєє", грає на підвищення висока вартість легального імпорту нафтопродуктів і сильний фіскальний тиск на трейдерів, нестабільний курс гривні до євро.
Як вважають експерти центру, також сприяє зростанню цін на нафтопродукти зупинка Одеського НПЗ на капітальний ремонт і труднощі з оперативним відвантаженням нафтопродуктів із Кременчуцького НПЗ.
Разом з тим у "Психеї" відзначають кілька чинників, які протидіють підвищенню цін.
На зниження, зокрема, грають значні обсяги світлих нафтопродуктів, що ввозяться до України, при істотній частці безподаткового імпорту, підкреслили фахівці центру. За даними "Психеї" лише через Одеський морський порт за 20 днів жовтня без сплати податків імпортовано 93 тис. тонн нафтопродуктів.
"Розширено співпрацю компаній групи "Приват" із дочірніми підприємствами СП "Тайстра" для постачань нафтопродуктів за пільговими схемами; як наслідок - встановлення в п'яти регіонах України значно нижчих, ніж у основних конкурентів (до 55 коп./л), роздрібних цін", - вказали в "Психеї" на ще один стримуючий чинник.
Крім того, зазначають експерти, протидіє підвищенню цін високий рівень конкуренції між роздрібними операторами, збереження профіцитного балансу нафтопродуктів, сезонне зменшення попиту, що продовжується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас