"Газпром" побачив сланцевий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" побачив сланцевий газ

Енергетика
1121
Путінські глибоководні транспортні прожекти дуже довго відволікали увагу Олексія Міллера від ефективної роботи. Після ігнорування і різкої критики правління "Газпрому" кардинально змінило стратегію відносно перспектив розробки родовищ сланцевого газу в світі, у тому числі і в Україні. Тим самим у холдингу визнають помилковість думок, що розвиток видобутку цього нетрадиційного вигляду палива ніяк не позначиться на його діяльності.
"Газпром" розповсюдив повідомлення про те, що правління холдингу "взяло до відома інформацію про перспективи ринку сланцевого газу" і "доручило підготувати матеріали для розгляду цього питання на засіданні Ради директорів". Крім того, "профільним підрозділам доручено продовжити моніторинг розвитку галузі сланцевого газу в різних регіонах світу".
Увага "Газпрому" до цієї теми виправдана. Торік зупинка імпорту газу в США через збільшення видобутку сланцевого газу в країні знизила ціни на блакитне паливо в Європі. Через це газовому монополістові не удалося реалізувати запланований обсяг газу, а його видобуток за підсумками 2009 р. зменшився на 12,1%. Тому вже цього літа глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив: "У нас є свої технології, у нас є свій досвід, тому я думаю, що ми зараз, напевно, можемо виголосити гасло: якщо у вас є сланцевий газ, то ми йдемо до вас!". Вочевидь, що українські перспективи в цьому напрямі також привертають увагу фахівців "Газпрому". Адже, за даними Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, Україна володіє 1% всіх світових запасів сланцевого газу (близько 2 трлн. куб. м).
Але, на відміну від інших країн, з українського держбюджету не виділялися і не виділяються кошти на дослідження і розробку родовищ сланцевого газу. За різними оцінками, середня собівартість видобутку сланцевого газу в Україні - від $120 до $280 за 1 тис. куб. м. Проте ці дані вимагають уточнення і підтвердження. Наші реалії зараз аналізують французький концерн Total спільно з канадською компанією Eurogas Inc., ТНК-ВР, Shell. Раніше ці компанії оголошували про свій інтерес до розробки родовищ сланцевого газу в Україні, якщо попередні дослідження покажуть економічну доцільність видобутку цього нетрадиційного енергоресурсу.
"Технології видобутку сланцевого газу дуже дорогі, але сланцевий газ дасть можливість менше імпортувати з Росії", - зазначив директор Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєін. За його словами, якщо брати загальний енергобаланс, то показники із внутрішнього газодобування в ньому можна збільшити до 7-10 млрд. куб. м за рахунок сланцевого газу. А "це половина всього видобутого газу в Україні". Експерт підкреслює, що сланцевий газ успішно добувається в багатьох розвинених країнах. Але глава правління альянсу "Нова енергія" Валерій Боровіи скептично оцінює перспективи західних компаній із видобутку сланцевого газу в Україні. "Вони в першу чергу зі своїми проектами йдуть в Мінпаленерго, яке при нинішніх розкладах орієнтується на "Газпром", - зазначив експерт.
А директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко вважає, що "проблема сланцевого газу - це не проблема сьогоднішнього дня, яка зможе вирішити всі наші газові проблеми вже сьогодні. Це проблема на середньо- і довгострокову перспективу". За його словами, для вирішення проблеми сланцевого газу в Україні потрібні серйозні інвестиції, які вимагають серйозного законодавчого забезпечення і економічного стимулювання. Адже, за експертними оцінками, на буріння однієї невеликої свердловини інвесторові доведеться витратити близько $2 млн. При цьому ризик вийти на економічно невигідні поклади досить високий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас