"Ъ": Банк "Надра" виправив погану оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк "Надра" виправив погану оцінку

Валюта
2374
Аудит Ernst & Young виявив в банку "Надра" брак капіталу на 8,3 млн грн. Це на 1,2 млрд грн. менше суми докапіталізації, визначеної нормативами Нацбанку. Експерти вважають, що повторного аудиту вимагали кредитори "Надра" , що хочуть конвертувати його борги в капітал банку, але установу все одно знадобиться докапіталізовувати на 9,5 млрд грн. На думку експертів, потреби банку "Надра" в капіталі найближчими роками можуть збільшитися.
В п'ятницю в банку "Надра" повідомили про результати міжнародного аудиту установи, проведеного компанією ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги". Звіт складений на підставі даних проміжної фінансової звітності на 30 червня поточного року відповідно до принципів вживання міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Під час аудиту український офіс Ernst & Young встановив, що "Надра" не виконує вимоги до адекватності капіталу, введені Базельською угодою 1988 року. Банку бракує 8,3 млрд грн. капіталу. Необхідність проведення аудиту "Надра" включена в меморандум України з МВФ. Тепер Кабмін повинен вирішити, чи варто докапіталізовувати установу на паритетних початках з Group DF Дмитра Фірташа. На 1 липня банк "Надра" займав 11-е місце за активами (22,85 млрд грн.) з власним капіталом 479,26 млн грн. і статутним - 390,36 млн грн.
Результати Ernst & Young на 1,2 млрд грн. відрізняються від оцінки аудиту, проведеного ТОВ "АФ ВКФ 'аудит-фінанси'". Керуючий партнер "Ернст енд Янг Аудиторські послуги" Олексій Кредісов коментувати результати аудиту свого клієнта відмовився. Тимчасовий адміністратор "Надра" Валентина Жуковська пояснила різницю тим, що компанія Ernst & Young проводила оцінку за міжнародними стандартами, тоді як ВКФ - за національними, затвердженими Нацбанком. Потреба "Надра" в капіталі влітку <а href="http://organizations.finance.ua/ru/info/-/7oiylpmiow8iy1smact" target="_blank"> НБУ оцінював в 10 млрд грн., а колишній перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов говорив, що після детальної оцінки банку може знадобитися більше 12 млрд грн.
Експерти здивовані тим, що висновки міжнародного аудиту оптимістичніші, ніж українського. Головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-рейтинг" Віталій Шапран зазначає, що МСФЗ завжди були досить жорсткими порівняно з українськими, але під час кризи НБУ змусив банки провести кардинальну переоцінку застав, в першу чергу - нерухомості, що скоротило їх капітал. "У ряді випадків українські стандарти виявилися жорсткішими за ті які рекомендовані в Bazel I", - підкреслив експерт.
Якщо уряд все ж вирішить брати участь у підтримці "Надр", в банк, аби він міг виконувати нормативи НБУ, потрібно буде влити мінімум 9,5 млрд грн. "Банківська діяльність регулюється національними стандартами, - зазначив партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський.- Але іноземні інвестори хотіли, аби цифра була підтверджена незалежним аудитом". Експерти передбачають, що на такій оцінці наполягли зовнішні кредитори банку, що бажають разом з Дмитром Фірташем конвертувати облігації або позики "Надра" в його капітал. Фірташ скупив більше 70% зовнішніх боргів "Надр" і запропонував Кабміну конвертувати їх в капітал. "Уряди багатьох країн рекапіталізовували банки, а через півроку-рік виявлялося, що дірка більша, і банк знову просив грошей", - зазначив Віталій Шапран.
Рекапіталізація банку < "Київ" , "Родовід Банку" и "Укргазбанку" спочатку обійшлася уряду в 9,5 млрд грн., потім в них було влито ще 7,5 млрд грн., до кінця 2010 року вони хочуть ще 12,5 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас